Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και στον επικεφαλής της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν αναφέρει ότι οι τουρκικές ενέργειες στην Βόρεια Συρία υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η επιστολή του Αμερικανού προέδρου είναι η πρώτη επίσημη απάντηση στην δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, ο οποίος είπε πριν από λίγες ημέρες «Να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από Συρία και Ιράκ όπως έκαναν και στο Αφγανιστάν».

«Η κατάσταση μέσα και σε σχέση με τη Συρία, και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και εξακολουθεί να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Λόγω των παραπάνω, αναφέρει ο Τζο Μπάιντεν, «διαπίστωσα ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία και σε σχέση με αυτήν».

Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις σχέσεις των δύο ηγετών, φαίνεται πως το κλίμα παραμένει στο επίπεδο του «αρκτικού πάγου» γιατί σε ότι αφορά τις επιθυμίες του βαθέως αμερικανικού κράτους για επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι καθαρά ένα άλλο ζήτημα.

Άλλωστε όλα θα φανούν σύντομα όταν απαντήσουν οι Αμερικανοί στην τουρκική LOR για την απόκτηση 40 νέων F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων τουρκικών F-16 σε επίπεδο Viper.

Εκεί θα φανούν όλα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ