O εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, απόστρατος ναύαρχος και πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, Τζιχάτ Γιαϊτζί παρομοίασε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως τουρκικό «χωράφι» το οποίο η Ελλάδα δεν επιτρέπει να «φυτέψουν».

Αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, στις 27 Νοεμβρίου 2019 και φυσικά την χαρακτήρισε παντελώς «νόμιμη» ενώ εξέφρασε και την ανυπόστατη άποψη ότι η Ελλάδα είναι μια χερσόνησος με νησιά εννοώντας πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα (ασχέτως φυσικά με τον ορισμό που δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 με βάση τον οποίο τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).

Μιλώντας με τον συντάκτη της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Sözcü, Σαϊγκί Ουζτούρκ, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί είπε: «Χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Ακυρώνουμε τη συμφωνία της Λιβύης με τα χέρια μας», επισημαίνοντας τις παραχωρήσεις που έγιναν στο θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Γιαϊτζί ανέφερε πως «Όταν έγινε ο διαγωνισμός για την άδεια, ελπίζαμε ότι η Turkish Petroleum θα ξεκινούσε γεωτρήσεις. Αλλά αυτό δεν συνέβη. 

Γιατί όχι; Λέγεται, “Κάνουμε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα”, πολύ σοβαρή απώλεια. Εάν σταματήσετε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης, χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Ακυρώνουμε τη συμφωνία της Λιβύης με τα ίδια μας τα χέρια».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ασχοληθεί με την Ελλάδα για αυτό το θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο και πως οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε αυτό το πλαίσιο είναι περιττές, ο Γιαϊτζί επισήμανε ότι σε διαφορετική περίπτωση η γραμμή Τουρκίας-Λιβύης που διέρχεται από τα ελληνικά νησιά θα καταρρεύσει και η συμφωνία θα εξαφανιστεί.

«Είναι χερσόνησος με νησιά»

Ο Γιαϊτζί είπε ότι «Μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Επομένως, η κατανομή των περιοχών δικαιοδοσίας στη θάλασσα βασίζεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά».

Και πρόσθεσε: 

«Η Ελλάδα είναι χερσόνησος με νησιά όπως η Τουρκία. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω με ένα παράδειγμα που όλοι μπορούν να καταλάβουν: Έχει μείνει ένα χωράφι από τον παππού μου. 

Μια μέρα βγαίνει ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου χωραφιού και λέει: “Όχι, αυτό είναι δικό μου”. 

Αυτό το μέρος δεν μπορεί να είναι δικό σας, ακόμα κι αν πω ότι καλλιεργώ αυτόν τον τόπο, δεν βοηθά. Τέλος, λέω: “Δεν θα καλλιεργήσω το χωράφι μου μέχρι να επιλυθεί η διαφορά”.

Είμαι ο ηττημένος. Τώρα η Ελλάδα δεν χάνει τίποτα, κερδίζει από εσάς».

Εξηγώντας ότι τα πλοία έρευνας και γεώτρησης που ανήκουν στην Τουρκία έχουν αποσυρθεί από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιαϊτζί συνέχισε:

«Περιμένουμε καλά νέα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα καλά νέα δεν έρχονται από τον αέρα. Αυτά τα πλοία θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες και ασκήσεις. Το βλέπω λάθος: Ο Κόλπος της Αττάλειας είναι η περιοχή όπου η ΕΕ και η Ελλάδα βλέπουν τη δικαιοδοσία της Τουρκίας.

«Το λάθος»

»Λένε, “αυτό είναι δικό σου, τα υπόλοιπα δικά μας”. Σύμφωνα με εμένα το λάθος είναι:

»Έχουμε δημοσιεύσει NAVTEX για το πλοίο Oruç Reis που θα διεξάγει έρευνα στον κόλπο της Αττάλειας για έναν χρόνο.

»Δημοσιεύσαμε NAVTEX στον δικό μας κόλπο. Μακάρι να μην το κάναμε αυτό. Πόσο καιρό θα παραμείνουν τα πλοία μας στον κόλπο;

»Αυτά τα πλοία πρέπει να επιχειρήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο το συντομότερο δυνατό. Αλλιώς χάνουμε. Αυτά τα πλοία είναι πολύ ακριβά πλοία με το προσωπικό και τη συντήρησή τους.

»Εάν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά, τα χρήματα του κράτους και του λαού θα σπαταληθούν».

«Να δοθεί απάντηση»

Ο Tούρκος αντιναύαρχος υποστηρίζει πως «Αυτός ο στόλος πλοίων είναι ένας τεράστιος πλούτος στα χέρια της Τουρκίας. Ήρθε η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά. Θα πρέπει να δοθεί απάντηση στη δήλωση της Ελλάδας (απαγορεύσαμε στην Τουρκία την Ανατολική Μεσόγειο).

»Κρατώντας τα πλοία μας άδεια, σαπίζουνε, και κοστίζουνε τα πλοία μας. Είχαμε δύο γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα έχει μείνει μόνο ένα σκάφος γεώτρησης. Αυτό σημαίνει ότι πυροβολούμε τον εαυτό μας στο πόδι».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ