Πρωτοφανή περιστατικά λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο με την Τουρκία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο ελληνικών κρατών Ελλάδας και Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αυτή την στιγμή παρενοχλούν το «Nautical Geo» το οποίο πραγματοποιεί έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ όπως αποκαλύπτεται την περασμένη Τρίτη τουρκικό αεροσκάφος  ναυτικής συνεργασίας ATR-72  προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής τις ακτές της Εύβοιας ,πετώντας σε ύψος 400-450 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας!

Σημειώνεται ότι το γεγονός έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Παρμενίωνα, ο οποίος έγινε το χρονικό διάστημα 22 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου 2021 σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε ότι αφορά το Nautical Geo η Τουρκία η οποία διατηρεί πολεμικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ επέλεξε την μέθοδο του Hailling, δηλαδή της παρενόχλησης δια ασυρμάτου.

Πρόκειται για επανάληψη του περιστατικού όπου δυο τουρκικές φρεγάτες (σ.σ. αρχικά η Oruc Reis και μετέπειτα η Gemlik) ανάμεσα από την Κρήτη και την Κάσο, στα περίπου 10 ναυτικά μίλια επιχείρησαν να εμποδίσουν τις έρευνες του πλοίου με σημαία Μάλτας.

Ακριβώς το ίδιο συνέβη νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου και ενώ το Nautical Geo  πραγματοποιούσε την πρώτη μέρα ερευνών καθώς την Κυριακή ενεργοποιήθηκε η Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εδώ να σημειώσουμε ότι και η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση παράνομης NAVTEX με την οποία θα πραγματοποιούσε ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για αναγγελία αιτιολόγησης  της παρουσίας των τουρκικών πολεμικών σκαφών στην περιοχή ερευνών του Nautical Geo.

Η Άγκυρα εφαρμόζει την τακτική του «διαπραγματεύσου προελαύνοντας» που περιγράφεται στο «Οι 33 στρατηγικές του Πολέμου» του Robert Greene.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ