Η Ελλάδα καταλήγει οριστικά στην απόκτηση των γαλλικών Belharra καθώς μεταβαίνουν στο Παρίσι και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας όπου μαζί με τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη θα ανακοινώσουν την απόφαση της τελευταίας στιγμής λόγω… AUKUS.

H Γαλλία κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση για την απόκτηση 3+1 Belharra αλλά και τριών φρεγατών Gowind με σημαντικές μειώσεις στο κόστος πρόσκτησης ανά μονάδα, αλλά και εμπροσθοβαρή παράδοση των δύο πρώτων μονάδων, ούτως ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεση λύση.

Oι Αμερικανοί απέσυραν το ενδιαφέρον τους.

Το defencenet.gr είχε προϊδεάσει από το πρωί για την επικείμενη συμφωνία όπως και αναλυτικά παρέθεσε, τι περιλαμβάνει η πρόταση των Γάλλων αλλά και για ποιους λόγους οι Αμερικανοί θα αναγκάζονταν να αποσυρθούν.

Πάντως δεν προβλέπεται να αποκτηθούν από το ΠΝ οι πύραυλοι Scalp Naval κάτι που θα στερήσει την χώρα να αποκτήσει επιθετικές δυνατότητες με όρους στρατηγικού πλήγματος.

Πριν λίγη ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για πιθανή επιλογή των Belharra ως τη νέα φρεγάτα του ΠΝ είπε: «Ας κάνουμε λίγο υπομονή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να μην επιβεβαιώσει, αλλά και να μην διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες για απόκτηση φρεγατών Belharra.

Οι Γάλλοι ήταν διαθέσιμοι να δώσουν «γη και ύδωρ» και να προχωρήσουν και σε άλλες παραχωρήσεις προκειμένουν να αρπάξουν το ελληνικό συμβόλαιο για τις μελλοντικές φρεγάτες.

Μετά το AUKUS και την ακύρωση της συμφωνίας με την Αυστραλία για τα 12 υποβρύχια, αποτελούσε ζήτημα τιμής για τη Naval Group να αποσπάσει μια μεγάλη συμφωνία από μια χώρα σαν την Ελλάδα που αποτελεί την «βιτρίνα» των εξοπλιστικών προγραμμάτων παγκοσμίως.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως Ελλάδα και Γαλλία θα υπογράψουν προσύμφωνο για τη προμήθεια νέων πλοίων καθώς και αμυντική συμφωνία και αυτό καταδεικνύει η παρουσία των δυο υπουργών.

Απομένει η ρύθμιση τεχνικών ζητημάτων επί των συμφωνιών.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα λάβουν χώρα αύριο το πρωί.

Οι Αμερικανοί αποφάσισαν να κάνουν πίσω σε μια προσπάθεια εξευμενισμού της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία πρόταση της Naval Group – που κατασκευάζει τις Belharra – προς το Πολεμικό Ναυτικό είναι για τρεις φρεγάτες με option για μία τέταρτη καθώς και τρεις κορβέτες Gowind.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ