Ελλάδα, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτέλεσαν μικρής κλίμακας αποβατική άσκηση (με την ονομασία «Ηρακλής») στο μεγάλο Πεύκο.

Η απόβαση έγινε με φουσκωτές λέμβους και εν συνεχεία υποστηρίχτηκε από ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, των ειδικών δυνάμεων.

Υποστηρίχτηκε από τουλάχιστον δύο ΑΗ 64 Apache, ένα ζεύγος μαχητικών F-16 της ΠΑ και από μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90.

Από τις χώρες αυτές έχουν έρθει περίπου 70 άτομα προσωπικό με τα 30 να είναι στελέχη ειδικών δυνάμεων.

Πραγματοποίησαν αποβατική ενέργεια προς κατάληψη κατοικημένου οικισμού.

Οι συγκεκριμένες χώρες δεν εκπαιδεύονται σε τέτοιου είδους ασκήσεις.

Είναι ο πολιτικός χαρακτήρας της άσκησης που έχει σημασία καθώς θεωρείται πως υπάρχει ένας στενός δεσμός μεταξύ των χωρών αυτών και της Ελλάδας παρά την μερική αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας και με τις τρεις αραβικές χώρες.

Το γεγονός ότι οι χώρες αυτές συνεχίζουν τις συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα σε ασκήσεις που δεν ταιριάζουν στο δικό τους γεωπολιτικό περιβάλον δείχνει πως απέχουν πολύ από μία πλήρη επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα.

Το defencenet.gr παρουσιάζει αποκλειστικά πλάνα.

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την επίδειξη των δυνατοτήτων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μεγάλο Πεύκο, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηρακλής», εξέφρασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Χαρακτήρισε την εκτέλεση «εξαιρετική» ενδεικτική -όπως είπε- των δυνατοτήτων των χωρών που συμμετείχαν και οι οποίες «διασφαλίζουν την ειρήνη και της ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Τόνισε, δε, ότι η άσκηση έλαβε χώρα «κάτω από σχετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες», ενώ επισήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «εκπέμπουν μήνυμα συμφιλίωσης και σταθερότητας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση, ενώ σημείωσε: «Παρακολουθήσαμε μια ξεχωριστή επίδειξη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε, «απέδειξαν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα δύναμης και ενότητας από όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ