Ένα επαναστατικό project μετατροπής των 631 παλαιών αρμάτων μάχης Μ-60 Α3 και των εκσυγχρονισμένων από τους Ισραηλινούς Μ60ΤΜ Sambra (με πυροβόλο των 120 χλστ.) του τουρκικού Στρατού σε ένα σύγχρονο άρμα μάχης 3ης γενιάς παρουσίασε η τουρκική εταιρεία ASELSAN στην έκθεση Τeknofest στο παλαιό αεροδρόμιο ΑTATURK της Κωνσταντινούπολης.

Το project αφορά την τοποθέτηση νέου πυργίσκου και προστατευμένης καμπίνας μάχης, κατά τα πρότυπα του ρωσικού άρματος μάχης Τ-14 ARMATA.

Το πλήρωμα θα είναι τριμελές. Δύο χειριστές των συστημάτων μάχης  και ο οδηγός. Ο οπλισμός του προβλέπεται να είναι είτε ένα πυροβόλο των 105 χλστ. είτε ένα πυροβόλο των 120 χλστ., ένας πυργίσκος με πυροβόλο των 12,7 ιντσών, ενεργό σύστημα αυτοπροστασία κ.λ.π.

Στην εγκάρσια τομή του σκάφους που επιδείχθηκε στην έκθεση, όπως βλέπετε στο βίντεο, οι χειριστές τοποθετούνται ο ένας πίσω από τον άλλο και δεν έχουν καμία επαφή με το απόθεμα των πυρομαχικών το οποίο βρίσκεται εκτός της προστατευμένης καμπίνας καθώς η γέμιση του πυροβόλου είναι αυτόματη.

Η φιλοσοφία του project εδράζεται στο γεγονός ότι το Altay, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει 3 χρόνια να εισέλθει σε ενεργό υπηρεσία, κινδυνεύει να μην κατασκευαστούν πάνω από 500 μονάδες σε σχέση με τις 1000 μονάδες που επρόκειτο αρχικά να κατασκευαστούν και ο τουρκικός Στρατός χρειάζεται άλλα 1500 άρματα μάχης πρώτης γραμμής, μέχρι το 2023 προκειμένου  να έχει μία συμπαγή δύναμη 2.000 αρμάτων μάχης, 3ης γενιάς.

Σημειώνεται ότι η νυν οροφή για σύγχρονα άρματα μάχης είναι 2.500 μονάδες.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 325 Leopard-2 A4 τα οποία και αυτά θα εκσυγχρονιστούν πλήρως προκειμένου να έρθουν στο επίπεδο των αρμάτων μάχης 3ης γενιάς κοντά στο επίπεδο των 2.500 αρμάτων μάχης που κατ΄ελάχιστον χρειάζεται αυτή την στιγμή ο τουρκικός Στρατός για τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει, με κύριο μέτωπο της Θράκης και δευτερεύον αυτό στα σύνορα με την Συρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ