Μια ακόμη μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ΤΗΕΟΝ SENSORS, η οποία χτυπά εξοπλιστικά γαλλικά προγράμματα συμμετέχοντας στο δημόσιο διαγωνισμό του γαλλικού ΥΠΑΜ για την προμήθεια δίκυαλων οργάνων νυχτερινής όρασης.

Πάντα πίσω από τις ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες υπάρχουν τα μηνύματα που πρέπει να αποκωδικοποιούνται.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της ΤΗΕΟΝ SENSORS κάθε νέα συνεργασία αναδεικνύει μια εξωστρεφή προσέγγιση με έμφαση στις διεθνείς αγορές, συμπαραγωγές με διεθνείς παίκτες και κυρίως συνεχή ανάδειξη της ελληνικής τεχνογνωσίας που βάσει υψηλών αυστηρών κριτηρίων ποιότητας γίνεται διεθνοποιήσιμη. 

Aυτή η είδηση αποτελεί άλλη μια πρωτιά στην ιστορία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Καμία ελληνικη αμυντική εταιρία δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να καταθέσει προσφορά απευθείας στη Γαλλία (η πιο κλειστή μέχρι πρότινος αμυντική αγορά στην Ευρώπη και στον κόσμο), για γαλλικό εξοπλιστικό πρόγραμμα,  αυτής τάξεως των 80-100 εκ ευρώ

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις στον διεθνή τύπο (βλ. εδώ), η ΤΗΕΟΝ SENSORS (ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ) έχει προχωρήσει σε κοινοπρακτική συνεργασία με τον γαλλικό κολοσσό SAFRAN ELECTRONICS & DEFENSE για την από κοινού συμμετοχή και υποβολή προσφοράς στο δημόσιο διαγωνισμό ΒΙ-ΝΥΧ που διεξάγεται από το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, για την προμήθεια 10.000 δίκυαλων οργάνων νυχτερινής όρασης σε χρονικό ορίζοντα 8 ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια δυνητική αγορά εντός των χωρών του ΝΑΤΟ, η γαλλο-ελληνική κοινοπραξία ΤΗΕΟΝ SENSORS & SAFRAN ELECTRONICS & DEFENSE αποφάσισε να αναπτύξει ένα νέο όργανο νυχτερινής όρασης, με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από πελάτες του διάσημου και best seller ΝΥΧ της ΤΗΕΟΝ SENSORS, παρουσιάζοντας ένα νέο σύστημα νυχτερινής όρασης γνωστό ως E-NΥΧ , (όπου “E” σημαίνει “Eξελιγμένο”). Με αυτό το νέο δίκυαλο, οι εν λόγω εταιρίες συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τη SAFRAN και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, το E-NYX έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα NVG, τόσο από άποψη απόδοσης, όσο και από SWAP-C (Size, Weight, Power & Cost), εφόσον έχει επαυξημένο οπτικό πεδίο (Field of View – FOV) 47° μοιρών (από 40° που έχει άλλος τύπος της οικογένειας NYX), είναι ελαφρύτερο κατά 25%, διαθέτει εξελιγμένες λυχνίες 4G+ της Photonis, αλλά και εξελιγμένη εργονομία για χρήση από τους στρατιώτες ακόμη και με γάντια κατά τη διάρκεια δύσκολων επιχειρήσεων.

Η προσθήκη ενός υπερσύγχρονου NVG στο χαρτοφυλάκιό της, θα επιτρέψει στη SAFRAN να παρέχει ολοκληρωμένα συστήματα για τις ένοπλες δυνάμεις.

Η συνεργασία της ΤΗΕΟΝ SENSORS με τον όμιλο SAFRAN είναι πολυετής.

Τον Νοέμβριο του 2017 οι δύο εταιρίες, ΤΗΕΟΝ SENSORS και SAFRAN Vectronix, είχαν ανακοινώσει τη στρατηγική συνεργασία τους σε παρόμοιο διαγωνισμό για την παροχή οργάνων νυχτερινής όρασης στις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ το 2019,  η  SAFRAN Vectronix επιλέχθηκε εκ νέου για να προμηθεύσει τις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις με 8.385 νέα όργανα νυχτερινής όρασης και να αναβαθμίσει 5.700 ήδη υπάρχοντα οργάνα night vision, έργο για το οποίο συνεργάστηκε και πάλι με τη ΤΗΕΟΝ SENSORS.

Στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ESA, η THEON SENSORS κέρδισε διαγωνισμό ύψους $250 εκατομμύρια (προϊόντα Θέων Αισθητήρες και ESA) για την προμήθεια οργάνων νυχτερινής όρασης στους  Αμερικανούς Πεζοναύτες. Στον εν λόγω διαγωνισμό η Optics 1 (εταιρία της SAFRAN) συμμετείχε στο παραπάνω σχήμα με την προμήθεια του Clip-on θερμικής απεικόνισης (eCOTI) αξίας περίπου $100 εκατ.

Επικοινωνώντας με την εταιρία, ο Γενικός Διευθυντής της ΤΗΕΟΝ SENSORS, κ. Βασίλειος Σαββαΐδης, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, τόνισε:  

«Η νέα συμμετοχή μας στο διαγωνισμό του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, μέσα από την κοινοπραξία μας με τη SAFRAN ELECTRONICS & DEFENSE, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική παρουσία, σε γαλλικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ήδη η Γαλλία, λόγω της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής της προσέγγισης, έχει ανοίξει έμπρακτα τους γαλλικούς εξοπλισμούς και σε άλλες μη γαλλικές ευρωπαϊκές εταιρίες.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και σύμφωνα με την αμυντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Γαλλικής και Ελληνικής Δημοκρατίας, όλες οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν την εξωστρέφειά τους δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και στην παγκόσμια αγορά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ