Αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου: Σενάριο για 200 δολάρια το βαρέλι!

Η Μόσχα κερδισμένη από την αύξηση του ενεργειακού κόστους

Το αργό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε χθες το βράδυ ενισχυμένο στα 75,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ διαμορφώθηκε στα 78,52 δολάρια. Σε επίπεδο μηνός Σεπτεμβρίου, το Μπρεντ έχει καταγράψει άνοδο 7,6% και το αργό 9,5%.


Την ίδια ώρα, η έλλειψη ενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο έχει αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν σε νέο ρεκόρ, στα 100 ευρώ, καθώς βαθαίνει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Βέβαια οι τιμές αυτές συμφέρουν την Ρωσία η οποία βλέπει τα πλεονάσματά της να «γεμίζουν».

Oι αυξήσεις των τιμών έχουν αρχίσει να πλήττουν τις βιομηχανικές δραστηριότητες, απειλώντας ότι θα πλήξουν και την ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές οικονομίες με τριπλή πτώση μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή και υψηλότερο λειτουργικό κόστος

Γιγάντιες ευρωπαϊκές εταιρείες, από τα χημικά και τα ορυχεία μέχρι τον κλάδο των τροφίμων, λένε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αγγίζουν τα περιθώρια κέρδους τους και αναγκάζουν ορισμένες από αυτές να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.
 

Παράλληλα, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, σε συνδυασμό με τις άδειες εκπομπής άνθρακα απειλεί να επιφέρει διψήφια ποσοστά αύξησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να αυξάνονται, βάζοντας βόμβα στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, κάποιοι αναρωτιούνται μέχρι πού μπορούν να φτάσουν. Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει ένας option trader που πιστεύει ότι μπορεί να δούμε το πετρέλαιο ακόμα και στα… 200 δολάρια το βαρέλι.

Σε άλλη του αναφορά, το Bloomberg έκανε λόγο για ''παρακάλια'' της ΕΕ προς την Ρωσία, ώστε εκείνη να αυξήσει τις προμήθειες άνθρακα, καθώς ο ευρωπαϊκός χειμώνας προβλέπεται ''βαρύς'', κάτι που αναφέραμε σε χθεσινό μας άρθρο.

H πορεία της τιμής του Μπρεντ τον τελευταίο μήνα

Τα στοιχήματα για μπρεντ στα 200 δολ. διαπραγματεύθηκαν 1.300 φορές την Τετάρτη. Αν και τα συμβόλαια δεν λήγουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, θα ωφελούνταν από οποιαδήποτε απότομη άνοδο στις τιμές μέσα στον φετινό χειμώνα ή το επόμενο καλοκαίρι.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, σε μια αγορά όπου ένα μόνο φορτίο αργού μπορεί να αποφέρει περί τα 160 εκατ. δολάρια, ένα στοίχημα των 130.000 δολ. για το πετρέλαιο που έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών είναι μικροσκοπικό. Ωστόσο, αντανακλά το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός από options traders στοιχηματίζουν ότι ένα ενεργειακό «κραχ» φέτος τον χειμώνα μπορεί να εκτοξεύσει ακόμα ψηλότερα τις τιμές.

Το φλέγον θέμα της ενέργειας πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ στις 6 Οκτωβρίου μετά το κάλεσμα της Πολωνίας να επανεξεταστεί ο αντίκτυπος της πράσινης οικονομικής αναδιάρθρωσης. Η ενεργειακή κρίση απασχόλησε ήδη μια σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται επίσης να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV