Μία υπόθεση κατασκοπείας ταλανίζει το αμερικανικό Ναυτικό καθώς ένας πρώην μηχανικός του Ναυτικού των ΗΠΑ κατηγορείται για προσπάθεια πώλησης μυστικών σχετικά με τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσσης Virginia σε μία ξένη δύναμη.

Παραδέχτηκε χθες την ενοχή του, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους εισαγγελείς.

Ένας δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκανε γνωστή τη συμφωνία με τον πυρηνικό μηχανικό, ονόματι Τζόναθαν Τόιμπι, στη διάρκεια μιας δικαστικής ακρόασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Δυτικής Βιρτζίνιας.

Ο 42χρονος Τόιμπι παραδέχτηκε τη διάπραξη κατασκοπείας μαζί με τη σύζυγό του για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών. Πρόκειται για παραβίαση της Νομοθεσίας Περί Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ που επιφέρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η 45χρονη σύζυγος του Τόιμπι, Ντιάνα κατηγορήθηκε με την παροχή βοήθειας στον σύζυγό της, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες εγκληματικής δράσης. Η ίδια, δεν παραδέχτηκε την ενοχή της.

Τι προβλέπεται ως ποινή φυλάκισης

Η συμφωνία παραδοχής της ενοχής του από τον Τόιμπθ προβλέπει την πιθανή επιβολή ποινής φυλάκισης στον ίδιο, μεταξύ 12 και 17 ετών. Η ίδια συμφωνία «αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είχε μια πολύ δυνατή υπόθεση, με τον τρόπο δράσης του να αποτελεί μία σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας» δήλωσε ο Μπράντον Βαν Γκρακ, δικηγόρος εθνικής ασφάλειας στη Morrison & Foerster, που δεν έχει εμπλοκή στην υπόθεση.

Οι εισαγγελείς σε ένα κατηγορητήριο που καταρτίστηκε τον Οκτώβριο υποστήριξαν ότι ο Τόιμπι και η σύζυγος του, προσπάθησαν να πωλήσουν μυστικά της κυβέρνησης σχετικά με την προώθηση των πυρηνικών υποβρυχίων κλάσσης Viginia σε μία ξένη χώρα. Ο Τόιμπι είχε άδεια διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών, επικοινώνησε με έναν μυστικό πράκτορα του FBI, ο οποίος παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος μιας ξένης κυβέρνησης, μέσα σε χρονικό διάστημα αρκετών μηνών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σε μία χρονική στιγμή, ο Τόιμπι απέκρυψε μία κάρτα ψηφιακής μνήμης που περιείχε έγγραφα σχετικά με πυρηνικούς αντιδραστήρες που χρησιμοποιούνται σε υποβρύχια, μέσα σε ένα μισό σάντουιτς από φυστικοβούτυρο, σε μία μυστική τοποθεσία στη Δυτική Βιρτζίνια, ενώ η σύζυγος του έδρασε ως τσιλιαδόρος, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η κάρτα μνήμης περιείχε «ευαίσθητα στοιχεία στρατιωτικού σχεδιασμού, παραμέτρους λειτουργίας και χαρακτηριστικά απόδοσης για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες των υποβρυχίων της κλάσης Virginia» σύμφωνα με υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ένας πράκτορας του FBI κατέθεσε στη διάρκεια μιας δικαστικής ακρόασης τον Οκτώβριο, ότι ο Τόιμπι ζήτησε πέντε εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, σε αντάλλαγμα για τις απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα υποβρύχια. Μία πληρωμή ποσού 100.000 δολαρίων που έγινε από το FBI στον Τόιμπι δεν εντοπίστηκε, σύμφωνα με την κατάθεση του πράκτορα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ