Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως «δεν εφησυχάζουμε, ούτε είμαστε αφελείς, ούτε ακολουθούμε πολιτική κατευνασμού».

“Έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση -που πιστεύουμε θα είμαστε εμείς- και για την επόμενη τουρκική κυβέρνηση, να επιχειρήσουν με μια πιο φρέσκια προσέγγιση να λύσουν τη διαφορά μας”.

Όπως επισήμανε, αν μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τους σεισμούς, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία και υπενθύμισε: “Λίγους μήνες πριν, υπήρχε η αγωνία να παραμείνω εγώ και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στα υπουργεία γιατί κινδυνεύαμε με κρίση με την Τουρκία κάθε στιγμή”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μια ειρηνικής συνύπαρξης Ελλάδας και Τουρκίας επισήμανε ότι “θα ήταν μια έκρηξη θετικών δυνατοτήτων”

“Αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της Άγκυρας και της κυβέρνησης που θα προκύψει μια ρεαλιστική προσέγγιση στη διαφορά μας”, τόνισε και προσέθεσε: “Αν είναι μια προσέγγιση επεκτατική και επικυριαρχίας μέσα στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα δεν μπορεί βεβαίως να συμφωνήσει. Αν είναι μια προσέγγιση μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου υπάρχει άπλετος χώρος επίλυσης της διαφοράς μας”.

“Εγώ πιστεύω βαθιά ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε σε σχέση αντιπαλότητας με την Τουρκία. Πιστεύω ότι είναι απλούστερο να είμαστε σε μια σχέση κοινής αντίληψης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αλλά όπως λένε για το ταγκό χρειάζονται δύο” σημείωσε.

Αναφορικά με τη στάση της τουρκικής αντιπολίτευσης ανέφερε: “Δεν έχω ακούσει πολλά πράγματα από την τουρκική αντιπολίτευση που να με κάνουν να πιστεύω ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Όμως, δεν πρέπει να παίρνουμε απολύτως τοις μετρητοίς αυτά που λέγονται στη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου”

Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόκειται για συνασπισμό έξι κομμάτων που σημαίνει δυσχέρεια μετακίνησης σε ρεαλιστικές θέσεις και συμπλήρωσε ότι ο ελληνισμός έχει κακή εμπειρία από το κόμμα του κ. Κιλιντσντάρογλου, αρχής γενομένης από την εισβολή στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ