Προχωρά στην αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας που είχε καταθέσει τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» έχει ενταχθεί πλέον ως τροπολογία στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (NDAA). Η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την ταχεία υπερψήφιση του, καθώς εάν το πακέτο του προϋπολογισμού περάσει ως έχει, αυτό θα σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ θα γίνει νόμος του κράτους αυτομάτως μαζί με τον προϋπολογισμό.

Το αμυντικό νομοσχέδιο είχε κάνει ήδη σημαντικά βήματα, καθώς είχε κατατεθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και έχει κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρόλα αυτά, στόχος του Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν να καταφέρει να το εντάξει στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια πολύ πιο χρονοβόρα νομοθετική διαδικασία. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν και οι συστηματικές προσπάθειες του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), το οποίο πραγματοποίησε πρόσφατα εκστρατεία ενημέρωσης μελών του Κογκρέσου για το συγκεκριμένο θέμα.

Πλέον το πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται ότι θα ψηφισθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας μετά την εβδομάδα των Ευχαριστιών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκαθορισμένη διαπραγμάτευση μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας, όπου μέσα από αυτή τη διαδικασία θα συνενωθούν οι εκδοχές των δύο σωμάτων σε ένα ενιαίο τελικό κείμενο, το οποίο τελικά θα γίνει νόμος του κράτους των ΗΠΑ.

Τι Προβλέπει το Νομοσχέδιο για την Αμυντική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για τη υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμύριων δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά της έγκρισης της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ