Ελλάδα-Ιταλία επικύρωσαν την συμφωνία για ΑΟΖ

«Με τον υπουργό Δένδια συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε το ρόλο μας ως ενεργειακοί κόμβοι στην Ευρώπη και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκά ζητήματα, ιδίως για την «ανάγκη συμφωνίας για τη μετανάστευση». 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, αναφέρει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Ελλάδα και Ιταλία προχώρησαν σήμερα στην «ανταλλαγή των εγγράφων επικύρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων: μια πολύ σημαντική συμβολική πράξη» που «δείχνει υποδειγματικές σχέσεις με την Ιταλία εντός της ΕΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο», είπε ο Δένδιας, υπογραμμίζοντας τη σημασία για «σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και ειδικότερα του δικαίου της θάλασσας», και κατηγορώντας την Τουρκία για «παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο» και «απειλές» κατά της χώρας του.


«Οι σχέσεις μας είναι άριστες από το εμπόριο μέχρι τις επενδύσεις. Η Ιταλία κατέχει μια από τις πιο σημαντικές θέσεις στην ελληνική αγορά. Η στενή συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας δεν είναι είδηση ​​και πρέπει να υπάρχει γιατί είναι μια φυσική κατάσταση μεταξύ δύο γειτονικών χωρών και φίλων», συνέχισε ο Δένδιας, διασφαλίζοντας κοινή δέσμευση με τη Ρώμη για το μεταναστευτικό φαινόμενο για μια «κοινή ευρωπαϊκή λύση». 

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής υπό τη συμπροεδρία της Ιταλίας που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή «θα διεξαχθεί στο Παρίσι για να δώσει ένα μήνυμα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και για τις εκλογές».

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τρόπους προώθησης της μεσογειακής διατροφής που ενώνει την Ιταλία και την Ελλάδα.

 «Δεσμευόμαστε σε στενότερο συντονισμό» με την Ελλάδα «για τη σήμανση του διατροφικού συστήματος, για την ενίσχυση της μεσογειακής διατροφής και την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV