Κάθε 5 χρόνια η επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ κατόπιν πιέσεων της Ουάσιγκτον

Κατά τη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πως η ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη χώρα μας, θα έχει πενταετή διάρκεια αντί της μονοετούς.

Όπως ανέφερε η επέκταση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (MDCA - Mutual Defense Cooperation Agreement), (που αφορά και το σκέλος των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας) θα αποβεί ωφέλιμη και για τις δυο χώρες. Επίσης, διευκρίνισε πως η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων θα είναι και σε σημεία που ως τώρα δεν υπήρχε.

Να σημειωθεί πως η πενταετής διάρκεια ήταν αποτέλεσμα έντονων αμερικανικών πιέσεων και αντίστοιχης υποχώρησης της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ ήθελαν 5ετή αντί μονοετή διάρκεια ώστε να μην αναγκάζονται να επαναδιαπραγματεύονται κάθε χρόνο την στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα.

Μέχρι τώρα ίσχυε η μονοετής ανανέωσης της συμφωνίας, η οποία αφορούσε κυρίως  τη βάση της Σούδας, η οποία είχε τεθεί για πρώτη φορά σε ισχύ στις 8 Νοεμβρίου του 1990 και έκτοτε ανανεωνόταν κάθε χρόνο και τηρούσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μέχρι την παρούσα κυβέρνηση.

Τώρα και μετά τις αμερικανικές πιέσεις η Ελλάδα δέχτηκε να συμπεριφερθεί σε αυτή το σύνολο της συνεργασίας και αυτό με δυνατότητα επαναδιαπράγμα΄τευσης κάθε 5 χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV