Αιγαίο: Πως από το «αθώο» τηλεφώνημα της 26ης Ιουνίου φτάσαμε στις διαπραγματεύσεις

Ανησυχία και μόνο προκαλεί η μυστική διπλωματία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την Τουρκία υπό την σκέπη της Γερμανίας, με αφορμή την συνάντηση στο Βερολίνο εκπροσώπων Τουρκίας-Γερμανίας και Ελλάδας η οποία έγινε γνωστή από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου!

Ανησυχία για τα εθνικά δίκαια σε Αιγαίο και Κύπρο και όλα δείχνουν εθνικές παραχωρήσεις  κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεν εξηγείται αλλιώς ο υπόγειος τρόπος σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση μεθόδευσε την έναρξη του διαλόγου.

Στην αρχή ήταν το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 26 Ιουνίου.

Ένα «αθώο» τηλεφώνημα σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:  

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.»

Αυτό έλεγε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η οποία φυσικά ήταν ψευδής, ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. :

Ότι τάχα συζήτησαν για κορωνοϊό και τουρισμό, ενώ στη συνέχεια έγινε και μια νύξη για το τι έρχεται:

«Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.»

Την επικοινωνία κανόνισε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις 5 Ιουλίου ο Κ.Μητσοτάκης είπε στους Financial Times:

«Η Τουρκία πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ουσιαστικά, είπαμε ότι αυτή συμπεριφορά δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί».

Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε ο Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξή του στο Anadolou.

Όπως είπε ο Καλίν για το «αθώο» τηλεφώνημα:  «Ήταν μια πολύ καλή επικοινωνία. Συζητήθηκαν διμερή θέματα, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και άλλα ζητήματα, και ζητήματα της ΕΕ.»

Τότε έγινε ξεκάθαρο ότι είχαν ήδη αποφασιστεί οι μυστικές διαπραγματεύσεις, για τον διαμοιρασμό του Αιγαίου με τον πρωθυπουργό να δίνει την εντολή και την πρέσβειρα Σουρανή, να αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

 Ο λόγος για την μυστική τριμερή στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή μεταξύ του εκπροσώπου  του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, της υπεύθυνης…  «Ευρωπαϊκών Θεμάτων» του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένης Σουρανή, και του σύμβουλοςυ εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ Γιαν Χέκερ από γερμανικής πλευράς.

Άλλωστε τα περί μυστικής διπλωματίας αποκάλυψε όχι η κυβέρνηση αλλά ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο.

Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν.

Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος».

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV