Πρωτοφανές: Υπέγραψε στον ΕΦΚΑ για να δηλώσει ότι είναι... ζωντανός

Ένας ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ κλήθηκε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ενώπιον υπαλλήλου του οργανισμού που να δηλώνει ότι είναι ζωντανός.

O ασφαλισμένος που είχε κάνει αίτηση συνταξιοδότησης κλήθηκε να δηλώσει υπεύθυνα και χειρόγραφα με δήλωση δε, του παλιού νόμου 105 ότι είναι «εν ζωή». Στη συνέχεια, ο αρμόδιος υπάλληλος βεβαίωσε πως ο ασφαλισμένος είναι ζωντανός καθώς υπέγραψε ενώπιόν του.

Το περιστατικό έκανε γνωστό η εφημερίδα «Καθημερινή» η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει πως από τους 120 υπαλλήλους που υπηρετούν στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής, μόνο 50 έχουν γνώσεις πληροφορικής κι από αυτούς οι 30 προσλήφθηκαν πριν από το 2005 και έκτοτε δεν έχουν μετεκπαιδευτεί σε νεότερες τεχνολογίες. Τονίζει δε, ότι ο ΕΦΚΑ αποτελεί τον οργανισμό με τα περισσότερα παράπονα στον Συνήγορο του Πολίτη, συνολικά σε ποσοστό 48%, με τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων να αποτελούν το βασικό αίτημα.

Εκκρεμούν δε, να εξεταστούν 1.127 καταγγελίες για κακή εξυπηρέτηση ή υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.

Όπως σημειώνεται όμως ακόμα και για χαρτί υγείας, οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΚΦΑ θα το προμηθευτούν κατά μέσο όρο έξι μήνες μετά από τη στιγμή που θα το ζητήσουν, χωρίς να υπολογιστούν τυχόν προσφυγές.

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να προμηθευτεί αναλώσιμα υλικά η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής είναι επτά μήνες. Αντίστοιχα, η προμήθεια 1.150 υπολογιστών και 345 εκτυπωτών του ΕΦΚΑ πήρε 15 μήνες για να ολοκληρωθεί, με τους υπαλλήλους να εκτυπώνουν σπίτι τους τα απαραίτητα έγγραφα.

Με δήλωσή του στην εφημερίδα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζει πως «όταν χρειάζονται 14 μήνες για την προμήθεια εκτυπωτών ή 4 μήνες για την προμήθεια κλιματιστικού ή 1 χρόνος για να πρωτοκολληθεί ένα έγγραφο και να βγει μια σύνταξη, πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός; Τι δικαιολογία μπορούμε να πούμε στον ασφαλισμένο που περιμένει για χρόνια τη σύνταξή του;». Τόνισε δε, ότι «το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ περιέχει 8 μεγάλες αλλαγές για να τελειώνουμε οριστικά με τις εξωφρενικές καθυστερήσεις και το διοικητικό χάος ώστε να τελειώσουν οι παθογένειες του παρελθόντος».

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV