Η Βόρεια Κορέα ανέφερε σήμερα ότι η ανάπτυξη αμερικανικών όπλων, όπως αεροπλανοφόρα, βομβαρδιστικά ή πυρηνικά υποβρύχια στη Νότια Κορέα ενδέχεται να πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Άμυνας της χώρας Καγνκ Σουν Ναμ.

Οι δηλώσεις του υπουργού φέρνουν μια εντεινόμενη ανησυχία καθώς κάθε πλευρά ενισχύει τις επιδείξεις στρατιωτικής δύναμης σε μια αντιπαράθεση σχετικά με τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Ο Βορειοκορεάτης υπουργός Άμυνας κατηγόρησε παράλληλα τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, επικρίνοντας την πρώτη συνάντηση της συμβουλευτικής ομάδας Ουάσινγκτον-Σεούλ για τα πυρηνικά.

«Η διαρκώς αυξανόμενη ορατότητα της ανάπτυξης του στρατηγικού πυρηνικού υποβρυχίου και άλλων στρατηγικών μέσων ενδέχεται να εμπίπτει στις συνθήκες χρήσης πυρηνικών όπλων που καθορίζονται στη νομοθεσία της ΛΔΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας)», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις αφορούν το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο που έφτασε σε λιμάνι στη νότια πόλη Μπουσάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Η φάση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο έχει αναδυθεί ως μια επικίνδυνη πραγματικότητα», υπογραμμίζεται παράλληλα στο τηλεγράφημα το KCNA.

Η είδηση έρχεται εν μέσω μιας περιόδου αυξημένης έντασης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, καθώς ένας Αμερικανός στρατιώτης διέσχισε τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα προχθές Τρίτη. Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ακόμη προβεί σε δημόσιο σχόλιο για το περιστατικό αυτό με τον Αμερικανό στρατιώτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ