Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (24/1) πως η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση «πολλών» πυραύλων cruise περί τις 07:00 (τοπική ώρα· περί τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) στα ύδατα στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της.

Ο Στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε την Τετάρτη ότι μαζί με τις ΗΠΑ αναλύουν τις εκτοξεύσεις.

Δεν επιβεβαίωσε αμέσως τον ακριβή αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν ή τα συγκεκριμένα στοιχεία πτήσης τους.

Οι εκτοξεύσεις σηματοδοτούσαν τη δεύτερη γνωστή εκδήλωση εκτόξευσης της Βόρειας Κορέας φέτος, μετά από μια πτήση δοκιμής στις 14 Ιανουαρίου του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου μέσης εμβέλειας στερεού καυσίμου της χώρας, η οποία αντανακλά τις προσπάθειές της να προωθήσει τη σειρά όπλων της με στόχο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία και το Γκουάμ.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να επιταχύνει την ανάπτυξη των όπλων του και να εκπέμπει προκλητικές απειλές πυρηνικής σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ασιάτες συμμάχους τους.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία επεκτείνουν τις συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις τους, τις οποίες ο Κιμ απεικονίζει ως πρόβες εισβολής, και οξύνουν τις αποτρεπτικές τους στρατηγικές που βασίζονται σε πυρηνικά δυναμικά των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ