Ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Βιβέκ Ραμασβάμι, επιθυμεί την έξοδο των ΗΠΑ  από το ΝΑΤΟ, αναφέρει το Politico.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές, σημειώνει ότι ο Ραμασβάμι,  έχει εκφράσει σε διάφορες ομάδες υποστηρικτών του την επιθυμία του να αποσύρει  τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Τον Οκτώβριο, σε μια συνέντευξη στο Politico, ο Ραμασβάμι,  χαρακτήρισε λογική την ιδέα της αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν την εξέφρασε  ανοιχτά. Πρότεινε επίσης ότι ίσως είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ραμασβάμι,, Tricia Mclaughlin, αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τι θα έκανε ο Ρεπουμπλικανός σχετικά με το ΝΑΤΟ, εάν γινόταν πρόεδρος αλλά δεν αρνήθηκε τη θέση του υποψηφίου.

«Ο Βιβέκ  έχει σοβαρές ανησυχίες ότι οι περισσότεροι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές επενδυτικές τους δεσμεύσεις και θα επανεκτιμήσουν τη δική μας υποστήριξη όπως είναι απαραίτητο.

Πιστεύει επίσης ότι ο επεκτατισμός του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο αύξησε άσκοπα τον κίνδυνο μεγάλης σύγκρουσης με τη Ρωσία», είπε.

Αξίζει να προστεθεί ότι ο Ραμασβάμι,  δεν είναι ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ που συζητά την αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ. Ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προηγουμένως κάνει παρόμοια δήλωση.

Το δημοσίευμα  σημειώνει ότι η έξοδος των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της πιο σημαντικής διατλαντικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει συμμάχους και μειώνοντας  την ικανότητα του ΝΑΤΟ να ενεργεί ως «αποτρεπτική δύναμη κατά της Ρωσίας».

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει στους προέδρους να αποφασίζουν μονομερώς να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ