Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση κατήγγειλε το ΝΑΤΟ για διαρκή εξαπάτηση, αποκάλεσε τις ΗΠΑ «φιλελεύθερη-δημοκρατική δικτατορία» και παραδέχθηκε ότι η Ρωσία έπρεπε να αρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία πολλά χρόνια νωρίτερα «αλλά νομίζαμε ότι είχαμε να κάνουμε με αξιοπρεπείς ανθρώπους».

«Το μόνο πράγμα για το οποίο μετανιώσουμε είναι ότι δεν ξεκινήσαμε τις στρατιωτικές δράσεις νωρίτερα από το 2022, πιστεύοντας ότι είχαμε να κάνουμε με αξιοπρεπείς ανθρώπους».

Ξεκαθάρισε πως η Ρωσία προστατεύει τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντόμπας σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προσθέτοντας ότι η Μόσχα τις αναγνώρισε, βλέποντας τη ματαιότητα στο ζήτημα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ από την Ουκρανία.

«Η πλήρης άρνηση των σημερινών ουκρανικών αρχών να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ ήταν η πραγματική αιτία», είπε ο Β.Πούτιν.

«Και οι αδιάκοπες επιθέσεις με πολλά ανθρώπινα θύματα στις δημοκρατίες των δημοκρατιών του Ντόμπας που δεν είχαμε αναγνωρίσει εδώ και οκτώ χρόνια», συνέχισε.

«Τους αναγνωρίσαμε και στη συνέχεια συνάψαμε μια συνθήκη μαζί τους», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

«Εκτελέσαμε τις υποχρεώσεις μας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να ανησυχεί για την προοπτική επέκτασης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση της συμμαχίας να μην προχωρήσει προς τα ανατολικά.

«Φυσικά, ανησυχούσαμε και μας ανησυχεί ακόμη η πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, γιατί θα ήταν απειλή για την ασφάλειά μας», υπογράμμισε.

«Μας εξαπατούσαν συνεχώς για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά», επισήμανε.

«Υπήρξαν πέντε επεκτάσεις, που είναι η πλήρης εξαπάτηση», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ «απατεώνες».

«Οι δυτικές χώρες άρχισαν να καταλαβαίνουν πως η στρατηγική ήττα της Ρωσίας στη σύγκρουση με την Ουκρανία είναι αδύνατη, επομένως θα πρέπει να σκεφτούν περαιτέρω βήματα. Η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνέντευξη στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tάκερ Κάρλσον επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός πως οι δυτικοί ηγέτες την παρακολούθησαν.

«Είναι καλό που παρακολουθούν και ακούν αυτά που λέω.
Εάν δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε άμεσο διάλογο τώρα για κάποιους λόγους που σχετίζονται με αυτούς, θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον κύριο Κάρλσον που μπόρεσε να το κάνει μέσω του ιδίου ως μεσολαβητή.

Γι’ αυτό είναι καλό να ακούν ή να παρακολουθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο αυτό «της «φιλελεύθερης-δημοκρατικής δικτατορίας» σε περίπτωση που ο Κάρλσον διωχθεί.

«Από τη σκοπιά του ίδιου του Κάρλσον, θα ήταν λυπηρό, δεν τον ζηλεύω, αλλά είναι επιλογή του, ήξερε τι μπορεί να συμβεί.

Αλλά από τη σκοπιά να κάνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει σύγχρονη φιλελεύθερη-δημοκρατική δικτατορία, η οποία εκπροσωπείται έντονα στη σημερινή άρχουσα τάξη των ΗΠΑ, μάλλον θα έκανε καλό.

Τότε θα έδειχναν το πραγματικό τους πρόσωπο», είπε ο Β.Πούτιν όταν ρωτήθηκε εάν παραδέχεται την πιθανότητα σύλληψης του Κάρλσον στις ΗΠΑ παίρνοντας του συνέντευξη.

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν έμεινε πλήρως ικανοποιημένος από τη συνέντευξη στον Κάρλσον καθώς, όπως είπε, του στέρησε την ευκαιρία να δώσει αιχμηρές απαντήσεις σε πιεστικές ερωτήσεις.

«Επειδή διάλεξε την τακτική ενός υπομονετικού ακροατή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης», εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Β.Πούτιν κατηγόρησε τους δυτικούς ηγέτες ότι διαστρέβλωσαν τα σχόλιά του σχετικά με τους λόγους πίσω από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, που έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Αμερικανό δημοσιογράφο.

«Διαστρέβλωσαν τα λόγια μου, και αυτό είναι κακό.
Και παραποίησαν χάρτες. Γιατί; Δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν έχω πει ποτέ ότι η έναρξη της ειδικής μας επιχείρησης στην Ουκρανία οφειλόταν στην απειλή επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Ρωσία.

Πού ακριβώς το είπα αυτό στη συνέντευξή μου. Ηχογραφήθηκε, οπότε ας δείξουν πού ακριβώς το είπα».

«Έλεγα ότι μας εξαπατούν συνεχώς στο θέμα της μη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Στην ίδια συνέντευξη ο Β.Πούτιν ερωτηθείς για το αν θα προτιμούσε να εκλεγεί ο Τ.Μπάιντεν ή ο Ν.Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε προς έκπληξη όλων «ο Τ.Μπάιντεν γιατί είναι πιο έμπειρος και απρόβλεπτος».

Άμεση ήταν η απάντηση από τον Ν.Τραμπ ο οποίος είπε «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα προτιμούσα να έχω τον Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρο. Αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν ήμουν πρόεδρος. Υπό την προεδρία μου θα επαναφέρουμε την ειρήνη μέσω της δύναμης»!

Ότι και να πει κανείς η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν πολύ έξυπνη και στρατηγική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ