Σε ιδιωτικό μήνυμα προς την Τεχεράνη μέσω τρίτων κατέφυγε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τους αντάρτες Χούθι που ήδη έχουν χτυπηθεί από αέρος από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, αλλά δεν δείχνουν ενδείξεις υποχώρησης.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες έχουν στα χέρια τους βαρύ οπλισμό που αποδεικνύεται επικίνδυνος για τα εμπορικά πλοία που διέρχονται από την περιοχή τους. Ευθύνονται για τις συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την παράδοση του μηνύματος στην Τεχεράνη αποκάλυψε το Σάββατο ο ίδιος ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Το παραδώσαμε ιδιωτικά και είμαστε σίγουροι ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι», είπε, χωρίς επιπλέον αναφορές στο περιεχόμενο του μηνύματος.

Επί του εδάφους το Σάββατο έγινε νέος βομβαρδισμός από τις συμμαχικές δυνάμεις (ΗΠΑ και Βρετανία), αυτή τη φορά στην πόλη Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη, ως απάντηση στην επίθεση με ρουκέτα που εξαπέλυσαν οι Χούτι.

H Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία έχει τη στρατιωτική ευθύνη για την περιοχή, ανακοίνωσε ότι η περιοχή επλήγη από πύραυλο Tomahawk που εκτοξεύτηκε από το αντιτορπιλικό USS Carney του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτό έγινε μια ημέρα μετά τα πλήγματα της Παρασκευής που έπληξαν 28 τοποθεσίες και έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους.

Προς το παρόν, οι Χούθι δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι υποχώρησης.

Ισχυρίζονται ότι τα αμερικανικά πλήγματα δεν θα έχουν αντίκτυπο στις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Λένε μάλιστα ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί από το τελευταίο αμερικανικό χτύπημα στην Υεμένη και υποσχέθηκε «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση».

Εμφανίζονται δε έτοιμοι να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους. «Όλα τα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι» μετά τα πλήγματα, ήταν η απάντηση του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των ανταρτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ