Ο Tamir Hayman, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, εξηγεί τι θα συμβεί εάν ανοίξει δεύτερο μέτωπο στα σύνορα με τον Λίβανο, απέναντι στην Χεζμπολάχ.

«Πρώτα απ’ όλα, το σημαντικότερο σημείο που χτυπήθηκε ήταν τα χωριά, τα κιμπούτς, που περιβάλλουν τη Λωρίδα της Γάζας. Δέχθηκαν σφοδρή επίθεση και καταστράφηκαν, έγινε πραγματικά μια σφαγή. Μια σφαγή, μια θηριωδία που δεν μπορεί να χωρέσει ο νους. Τα ερείπια, τα πτώματα, η μυρωδιά είναι ανυπόφορη. Υπάρχει οσμή θανάτου και αίματος παντού.

Τώρα, έχουμε σφραγίσει όλες τις τρύπες στον φράκτη της Γάζας. Έχουμε εκκενώσει όλους τους πολίτες και υπάρχει μόνο στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή της Γάζας, επομένως αυτή είναι μια πτυχή της ανανέωσης της εμπιστοσύνης μας.

Όλο το προσωπικό της Χαμάς θεωρείται πλέον στόχος, νόμιμος στόχος. Το τρίτο στοιχείο είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στο βορρά.

Αν και η Χεζμπολάχ δεν εμπλέκεται σε πλήρη κλίμακα, προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό για να εκτονώσει τις εντάσεις στη Γάζα, χρησιμοποιώντας drones, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες της Χαμάς και τις δυνατότητες των Παλαιστινίων για να εξαπολύσει επιθέσεις όλμων στον Σιδερένιο Θόλο.

Έχουμε αναπτύξει όλες τις δυνάμεις μας για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι για μια άλλη επίθεση από ειδικούς πράκτορες της Χεζμπολάχ. Είμαστε πλήρως έτοιμοι για ένα τέτοιο σενάριο.

Και τώρα πρέπει να εξισορροπήσουμε την προσπάθειά μας μεταξύ της Γάζας και του Βορρά, και κατά τη γνώμη μου πρέπει να εξασφαλίσουμε το πλευρό, αλλά η κύρια επιχειρησιακή προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στη Γάζα. Το τέταρτο στοιχείο είναι η σταθεροποίηση του εσωτερικού μετώπου, του τι συμβαίνει στην ισραηλινή κοινωνία.

Θα μας πάρει χρόνια για να ανακτήσουμε το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες του Ισραήλ, ειδικά όσον αφορά στην έγκαιρη προειδοποίηση αλλά και όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες».

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως «είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή». Μαχητές της Χεζμπολάχ εξάλλου εκτόξευσαν το πρωί της Κυριακής πύραυλο εναντίον μεθοριακού χωριού στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκορπίσουν τον τρόμο μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ