Η Πολωνία αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών στο έδαφός της, κατηγορώντας τη Μόσχα για «εμπλοκή σε υβριδικό πόλεμο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και της ίδιας της Πολωνίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί θα αφορούν όλους τους διπλωμάτες και τα μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας, εκτός από τον πρεσβευτή, και θα περιορίζονται μόνο στην κεντρική περιοχή της Μαζοβίας και στις επαρχίες όπου ασκούν τα καθήκοντά τους​​.

Η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω κατηγοριών για κυβερνοεπιθέσεις και δολιοφθορές που αποδίδονται στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ η Πολωνία λειτουργεί ως βασικός κόμβος για τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία​​.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία, Σεργκέι Αντρέγιεφ, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τα μέτρα, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υποσχέθηκε την άμεση λήψη «μέτρων αντιποίνων» από τη Μόσχα​​.

Η Πολωνία πρόσφατα συνέλαβε αρκετά άτομα ως «ύποπτα για δολιοφθορά για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών» με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να ανακοινώνει την ενίσχυση των πολωνικών υπηρεσιών πληροφοριών μετά από «δραστηριότητες της Μόσχας που είχαν στόχο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ