Οι ξένοι μισθοφόροι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία καθώς δεν λαμβάνουν αφενός τη μισθοδοσία τους και αφετέρου  υφίστανται εκφοβισμό και σκοτώνονται από τους ίδιους τους συμπολεμιστές τους, αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Η φυγή των  ξένων μισθοφόρων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ενισχύθηκε αφού δύο Βρετανοί εκπαιδευτές έχασαν τη ζωή τους με βίαιο θάνατο, αλλά όχι στη μάχη, αναφέρουν ουκρανικές πηγές.

Το σώμα του Τζόρνταν Τσάντγουικ βρέθηκε σε μια λίμνη με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του. Ο Ντάνιελ Μπερκ βρέθηκε νεκρός στους θάμνους με τραύματα από πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η ανάλυση του νερού στους πνεύμονες του Τσάντγουικ έδειξε ασυμφωνία με το νερό από τη δεξαμενή στην οποία βρέθηκε. Ο άνδρας αρχικά πνίγηκε σε άλλο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε η σορός του.

Ο Μπερκ πιθανότατα σκοτώθηκε για χρήματα. Ένας Αμερικανός εκατομμυριούχος φέρεται να του έστελνε 8.000 στερλίνες το μήνα και δεν προσπάθησε να το κρύψει από άλλους μαχητές, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ένας Πολωνός μισθοφόρος είπε στην Onet ότι η Ουκρανία υποσχέθηκε αποζημίωση 400.000 δολαρίων στις οικογένειες των νεκρών Πολωνών, αλλά κανένας από τους συγγενείς τους στην ομάδα του δεν είχε λάβει τίποτα από αυτά τα χρήματα. Οι Ουκρανοί δεν έχουν διαδικασία για να πληρώσουν αυτά τα χρήματα, είπε. Κανείς δεν σηκώνει τα πτώματα των σκοτωμένων Πολωνών μαχητών από το πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με τον μισθοφόρο, σε μια περίπτωση που επιτέθηκαν προχώρησαν για περίπου 100 μέτρα και έχασαν περίπου 100 άτομα.

Η Ουκρανία πληρώνει χρήματα σε μισθοφόρους από τα δυτικά δάνεια και μόνο. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότησή τους από το ΝΑΤΟ.

Οι ξένοι μισθοφόροι γίνονται πρόβλημα όμως και για το Κίεβο. Διαμαρτύρονται ανοιχτά για την κατάσταση στο μέτωπο. Ένας Αυστραλός μισθοφόρος είπε ότι τους στέλνουν σε «επιθέσεις αυτοκτονίας» χωρίς υποστήριξη. Πολλοί μαχητές σκοτώνονται κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους New York Times, ένας Πολωνός μισθοφόρος έκλεβε προμήθειες, παρενοχλούσε γυναίκες και απειλούσε τους στρατιώτες του. Η ΝΥΤ διαπίστωσε επίσης ότι φυγάδες εγκληματίες στρατολογήθηκαν στη «λεγεώνα των ξένων» – κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει το ιστορικό τους για να μάθει από πού προέρχονταν. Πολλοί μισθοφόροι δημοσίευαν επίσης τις ιστορίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας  δωρεές.

Αρκεί να θυμηθούμε την μισθοφορική  ομάδα με την ονομασία  «Μότσαρτ» που διαλύθηκε αφού ο ένας από τους ιδρυτές της  μήνυσε τον άλλο για κλοπή και ξυλοδαρμό.

Πολλοί είναι και οι μισθοφόροι οι οποίοι αλλάζουν στρατόπεδο παίρνοντας το μέρος της Ρωσίας, ανέφεραν οι New York Times.

Στις πρώτες μέρες της ουκρανικής σύγκρουσης, πολλές δυτικές κυβερνήσεις υποστήριζαν δημόσια τους μισθοφόρους που πολεμούσαν στην Ουκρανία. Σε μια «κρίση» ευφορίας, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι 20.000 «εθελοντές» ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν για τη «νεανική δημοκρατία».

Σήμερα, τόσο οι δυτικοί όσο και οι αξιωματούχοι του Κιέβου προτιμούν να μην μιλούν γι’ αυτό. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν απομείνει πλέον  περίπου 1.500 μισθοφόροι στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι από την άλλη πλευρά γνωρίζουν ότι κάθε κατεστραμμένο Challenger ή όχημα Bradley αυξάνει τον αριθμό εκείνων που παραμένουν αντίθετοι στη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ