Το Ιράν απείλησε πριν λίγο τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του θα αντιμετωπιστεί στρατιωτικά.

Η ανακοίνωση του Ιράν έρχεται μετά τις πληροφορίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιτνεν έχει αποφασίσει την  πραγματοποίηση αντιποίνων κατά του Ιράν  ύστερα από την επίθεση με drone που έγινε σε αμερικανική βάση στην Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 34.

Όπως έγινε γνωστό το Ιράν διεμήνυσε μέσω τρίτων στις ΗΠΑ ότι «σε περίπτωση της παραμικρής επίθεσης σε ιρανικό έδαφος, με ή χωρίς ανθρώπινες απώλειες, το Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στις ΗΠΑ».

Επίσης σε   περίπτωση επίθεσης κατά ναυτικών στόχων η Τεχεράνη διεμήνυσε ότι θα απαντήσει με επιθέσεις κατά αμερικανικών πολεμικών σκαφών στην αραβική Θάλασσα.

Η επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης εξαπολύθηκε από πολιτοφυλακές που έχουν την υποστήριξη του Ιράν και ήταν η πρώτη με θύματα αμερικανούς από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων 24ωρων, ζύγιζε τις επιλογές των αντιποίνων καθώς στόχος του Λευκού Οίκου είναι να δοθεί μια ισχυρή απάντηση, χωρίς ωστόσο αυτή να πυροδοτήσει έναν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή και μια απευθείας σύγκρουση με το Ιράν.

Πρόθεση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μέχρι και πριν από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εφάρμοζε μια στρατηγική απεγκλωβισμού των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, φαίνεται πως είναι να «αποκατασταθεί η αίσθηση της αποτροπής που απλώς έχει χαθεί εδώ και μήνες στην περιοχή», όπως εκτιμούν αναλυτές.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χτύπημα που ετοιμάζει, ωστόσο η απόφαση φαίνεται πως έχει ληφθεί ύστερα από διαβουλεύσεις με κορυφαίους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο.

Ερωτηθείς εάν το Ιράν ήταν υπεύθυνο για την επίθεση στην αμερικανική βάση, ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Είναι υπεύθυνο με την έννοια ότι προμηθεύει τα όπλα» σε αυτούς που πραγματοποιούν τις επιθέσεις.

Αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο τα αμερικανικά αντίποινα να προκαλέσουν μια γενικευμένη σύρραξη.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για τον «νέο μαύρο κύκνο» στο πετρέλαιο. Ανάλογα με το αν οι ΗΠΑ ανεβάσουν τους τόνους εξαπολύοντας επίθεση στο ιρανικό έδαφος ή αν θα δώσουν σκληρή απάντηση με άλλα μέσα, μπορεί να δούμε τη μέση τιμή του πετρελαίου στα 85 δολ. το βαρέλι για το 2024.

Επιπλέον, το ανώτερο όριο των εκτιμήσεων για την τιμή του αργού μπορεί κάλλιστα να σκαρφαλώσει βραχυπρόθεσμα στα 90-95 δολάρια, αναφέρει άρθρο στο Forbes.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ