Η Πολωνία προχώρησε σε παραγγελία  486 αμερικανικής κατασκευής πολλαπλών εκτοξευτών  πυραύλων HIMARS, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Mariusz Błaszczak.

Το σύστημα HIMARS έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία και έχει πιστωθεί ότι σταμάτησε τις ρωσικές στο πεδίο της μάχης. .

«Έχω εγκρίνει μια συμφωνία πλαίσιο για την παράδοση 486 εκτοξευτών πυραύλων HIMARS στο πλαίσιο του προγράμματος HOMARA για τον Πολωνικό Στρατό», δήλωσε ο Błaszczak στο Τορούν, στη βόρεια Πολωνία, τη Δευτέρα.

«Μαζί με τους δεκαοκτώ εκτοξευτές που παραγγέλθηκαν το 2019 – μία μοίρα – ο πολωνικός Στρατός θα έχει 500 εκτοξευτές HIMARS σε 28 μοίρες… που είναι ο αριθμός που χρειάζεται για να αποτρέψει έναν επιτιθέμενο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε ότι οι πρώτες παραδόσεις θα να γίνουν στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η Βαρσοβία υπέγραψε πολλές εξοπλιστικές συμβάσεις, κατά κύριο λόγο με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Στα τέλη Αυγούστου η Ουάσινγκτον ενέκρινε μια κολοσσιαία σύμβαση για την πώληση 96 ελικοπτέρων Apache, συνολικής αξίας 12 δισ. δολαρίων.

Η Βαρσοβία θα αγοράσει επίσης από τις ΗΠΑ 32 μαχητικά F-35, 366 άρματα Abrams και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot.

Από τη Νότια Κορέα έχει συμφωνήσει να αγοράσει περίπου χίλια άρματα Κ2, 50 μαχητικά αεροσκάφη FA-50, 288 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών Κ239,  ενώ από τη βρετανική θυγατρική της ευρωπαϊκής εταιρείας MBDA θα πάρει αντιαεροπορικούς πυραύλους αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα αγοράσει από τη Νορβηγία τέσσερα νορβηγικά συστήματα κατά πλοίων και πυραύλους NSM, βεληνεκούς 185 χλμ. και αξίας 1,4 δισ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό από την κατασκευάστρια εταιρεία Kongsber Defence & Aerospace. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εκτοξευτούν είτε από την ξηρά, είτε από τη θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ