«Δυστυχώς, το να κρατείται η Ουκρανία σε μια τεχνητή έλλειψη όπλων, ειδικά σε έλλειψη πυρομαχικών και δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς, επιτρέπει στον Πούτιν να διατηρεί την τρέχουσα ένταση στον πόλεμο», τόνισε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία έγινε δεκτός με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο Ζελένσκι ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη προς τη χώρα του, ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς τον υποψήφιο του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Κίεβο και να μεταβεί μαζί του στο μέτωπο.

Ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη  ουκρανική ήττα στην  Αντβιίβκα, εξηγώντας ότι η…  «απόσυρση»  των ουκρανικών στρατευμάτων αποφασίστηκε λόγω του προβλήματος της έλλειψης πυρομαχικών, καθώς έχει καθυστερήσει η στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ.

«Ήταν μια δικαιολογημένη απόφαση, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν μάλιστα εκλήθη να σχολιάσει την αμερικανική στάση, δήλωσε ότι «αφού η συζήτηση γίνεται δημόσια, δεν θα πω τίποτα» και πρόσθεσε ότι όλα θα τεθούν στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Διάσκεψης με αμερικανούς αξιωματούχους.

Ερωτώμενος γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα επισκεφθεί την Ουκρανία, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι τον έχει ήδη προσκαλέσει και μάλιστα να επισκεφθούν μαζί το μέτωπο του πολέμου. «Θέλω να του δείξω πόσο ανοιχτές και αληθινές πληροφορίες δίνουμε για τον πόλεμο», σημείωσε.

«Μη ρωτάτε την Ουκρανία πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Ρωτήστε τους εαυτούς σας, γιατί ο Πούτιν είναι ακόμη σε θέση να τον συνεχίζει. Πιστεύω ότι αν παραμείνουμε σε διάλογο σχετικά με το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος, τότε θα πρέπει με τις αποφάσεις μας να δείξουμε σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις τι σημαίνει πραγματικός πόλεμος και όχι πόλεμος από το Ίνσταγκραμ», τόνισε καταλήγοντας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βελτίωσαν τις θέσεις τους στις γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας, σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Ντονέτσκ.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες υποχώρησαν  από την κατεστραμμένη πόλη Αβντιίβκα, όπως έγινε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μεγαλύτερη προώθηση του ρωσικού στρατού μετά τον Μάιο του 2023, όταν κατέλαβε την πόλη Μπαχμούτ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό ταξίαρχο Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους κατά την αποχώρησή τους από την Αβντιίβκα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ