Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έδωσαν το «πράσινο φως» στην πώληση στη Νορβηγία έξι ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας MH-60R Sea Hawk, υλικών και υπηρεσιών εκπαίδευσης και υποστήριξης, έναντι δυνητικού κόστους 1 δισ. δολαρίων.

Τα MH-60R Sea Hawk θα αντικαταστήσουν ισάριθμα NH-90 NFH, του Νορβηγικού Ναυτικού, τα οποία έχει αποφασιστεί ότι θα αποσυρθούν πρόωρα, μαζί με τα οκτώ ελικόπτερα του ίδιου τύπου της Ακτοφυλακής.

Η Νορβηγία δικαιολόγησε την απόφαση να αντικαταστήσει τα 14 NH-90 NFH με έξι MH-60R Sea Hawk, λέγοντας ότι πολλές από τις αποστολές των NH-90 NFH θα αναλάβουν UAV, ιδιαίτερα στον τομέα της επιτήρησης και της συλλογής πληροφοριών.

To 2001 η Νορβηγία προχώρησε στην προμήθεια 14 NH-90 για χρήση από το Ναυτικό και την Ακτοφυλακή της χώρας.

Οι παραδόσεις είχαν προγραμματιστεί για την περίοδο 2005-2008. Ωστόσο, το πρώτο ελικόπτερο παραδόθηκε το Δεκέμβριο του 2011, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 είχαν παραδοθεί έξι από τα 14 ελικόπτερα.

Το Φεβρουάριο του 2018, έκθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ανέφερε ότι τα ελικόπτερα δεν παρέχουν επαρκείς ώρες πτήσης για το ρόλο τους.

Σύμφωνα με το τελικό χρονοδιάγραμμα και τα 14 ελικόπτερα θα παραδίδονταν εντός του 2022, αλλά τελικά και αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και το τελευταίο ελικόπτερο θα παραδιδόταν το 2024.

Αυτό ήταν και σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για τη Νορβηγία και προχώρησε στην ακύρωση του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ