Ο B.Ζελένσκι παραπονιέται ότι οι δυτικοί χρηματοδότες αργούν πολύ να στείλουν λεφτά
Αυξανόμενη δυσαρέσκεια υπάρχει στην ΕΕ ενάντια στην πίεση των Βρυξελλών για αόριστη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι η χώρα του δεν έχει ακόμη δει κανένα όφελος από το σχέδιο του ΝΑΤΟ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής στη Χάγη, τα περισσότερα μέλη του μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις δαπάνες που σχετίζονται με την ασφάλεια στο 5% του ΑΕΠ.
Το Κίεβο επιδιώκει να επωφεληθεί από την αύξηση, ακόμη και καθώς η απροθυμία να δεσμευτεί για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας μειώνεται στη Δύση.
«Η ΕΕ έχει ανοίξει την πρόσβαση σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα κράτη μέλη μπορούν να αναλάβουν υποχρεώσεις για την άντληση αυτών των κεφαλαίων και στη συνέχεια τη μεταφορά τους στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι στους Ουκρανούς πρέσβεις τη Δευτέρα, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσίευσε το γραφείο του.
«Δέκα χώρες έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους να λάβουν αυτά τα χρήματα, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη το αποτέλεσμα – ότι τα έχουν πράγματι λάβει και μας τα έχουν μεταφέρει».
Ο Ζελένσκι φαινόταν να αναφέρεται στη Δράση Ασφάλειας για την Ευρώπη (SAFE) της ΕΕ, ένα μέσο δανεισμού ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (175 δισεκατομμύρια δολάρια) που εισήχθη τον Μάιο για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ταχεία στρατιωτικοποίηση σε ολόκληρο το μπλοκ.
Το SAFE προσφέρει στα κράτη μέλη και σε επιλεγμένες χώρες-εταίρους πρόσβαση σε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο για εθνικές αμυντικές προσπάθειες ή για κοινή προμήθεια όπλων.
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για δανεισμό 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε στρατιωτική ετοιμότητα. Δεν έχει σχεδιαστεί για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας.
Το σχέδιο προϋπολογισμού των Βρυξελλών θα μπορούσε να καταστρέψει την ΕΕ – κράτος μέλος.
Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι το μπλοκ προετοιμάζεται για την πιθανότητα ρωσικής επιθετικότητας – έναν ισχυρισμό που η Μόσχα έχει απορρίψει ως κινδυνολογία που βασίζεται σε ψευδείς υποθέσεις.
Αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να πουλήσουν όπλα στην Ουκρανία, με άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να καλύπτουν το κόστος.
Ενώ η πρόταση χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες, ορισμένες μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, φέρεται να έχουν επιλέξει να μην συμμετάσχουν, επικαλούμενες οικονομικούς περιορισμούς ή πολιτικούς λόγους.
Ο χειρισμός της ουκρανικής σύγκρουσης από τις Βρυξέλλες έχει αποκαλύψει τις αυξανόμενες διαιρέσεις εντός της ΕΕ.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, μακροχρόνιος επικριτής της φιλο-Κίεβης προσέγγισης, καταδίκασε το σχέδιο επταετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι φαίνεται να είναι κυρίως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Ουκρανίας.
«Αυτός ο προϋπολογισμός θα κατέστρεφε την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Όρμπαν την περασμένη εβδομάδα, προβλέποντας ότι η Επιτροπή πιθανότατα θα πρέπει να αποσύρει ή να αναθεωρήσει σημαντικά την πρόταση εντός ενός έτους.