Το Ιράν, όπως πρώτο μετέδωσε χθες σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το pronews.gr, βάσει πληροφοριών από ρωσικές πηγές, αποκλιμακώνει οριστικά την κρίση και ουσιαστικά μεταθέτει για το «απώτερο μέλλον» οποιαδήποτε σκέψη πλήγματος κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό της πρεσβείας της χώρας στην Δαμασκό και τον θάνατο επτά κορυφαίων αξιωματούχων του.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού Κοινοβουλίου, Mojtaba Zonnour, «Οποιαδήποτε απόφαση για ανάληψη δράσης κατά του Ισραήλ πρέπει να βασίζεται στα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας, όχι στην απαίτηση της κοινής γνώμης».

Για να προσθέσει ότι «Η απάντηση του Ιράν για το ισραηλινό έγκλημα τελικά θα έρθει. Ίσως νωρίτερα. ίσως αργότερα, αλλά θα γίνει», μεταθέτοντας στο μέλλον την όποια ένοπλη απάντηση του Ιράν.

Όπως αποκάλυψε το pronews.gr, την ώρα που όλοι μιλούσαν για «επικείμενη ιρανική επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ εντός των επόμενων 48 ωρών» η Μόσχα κατάφερε να πείσει το Ιράν να μην απαντήσει στρατιωτικά -τουλάχιστον με άμεσο πλήγμα- στο ισραηλινό έδαφος για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στην Δαμασκό, κρίνοντας ότι θα ξεκινούσε μια σύγκρουση από την οποία το μεν Ιράν δεν θα έβγαινε νικητής, οι δε ΗΠΑ θα εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία για να κτυπήσουν το ιρανικό κράτος.

Η Μόσχα θεωρεί ότι διαθέτει «ισχυρή δέσμευση από την Τεχεράνη» περί αποφυγής πλήγματος στο Ισραήλ, σε περίπτωση βέβαια που δεν επιτεθεί πρώτο το Ισραήλ στο Ιράν γιατί αν συμβεί αυτό «αποδεσμεύεται η Τεχεράνη».

Η Ρωσία παρασκηνιακά πέτυχε να δοθούν διαβεβαιώσεις από το σειρά κρατών του Κόλπου (Κατάρ, Κουβέιτ) και της Τουρκίας ότι δεν θα επιτρέψουν την χρήση του εναέριου χώρου τους κατά του Ιράν, αν δεν επιτεθεί πρώτο κατά του Ισραήλ και κατά αμερικανικών θέσεων δίνοντας την αίσθηση της «κατανόησης» στην Τεχεράνη και την αίσθηση της «συναντίληψης» για την ανάγκη ύπαρξης ασφάλειας στην περιοχή.

Πηγές αναφέρουν ότι και η Σαουδική Αραβία δεν ήταν καθόλου θετική στην προσβολή του Ιράν και αυτό κοινοποιήθηκε με επίσημο τρόπο στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ