Η Αρμενία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν σήμερα μια κοινή εκπαιδευτική στρατιωτική άσκηση, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, σε μια στιγμή αυξημένης έντασης στις σχέσεις της Αρμενίας με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Η διάρκειας 10 ημερών άσκηση με την ονομασία «Eagle Partner» στην οποία συμμετέχουν 85 Αμερικανοί και 175 Αρμένιοι στρατιώτες έχει ως στόχο να προετοιμάσει τους Αρμένιους για να συμμετάσχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Η άσκηση πραγματοποιείται σε δύο κέντρα εκπαίδευσης κοντά στην πρωτεύουσα Γερεβάν.

Αν και η άσκηση είναι μικρής κλίμακας, έχει ενοχλήσει την Ρωσία, η οποία διαθέτει στρατιωτική βάση στην Αρμενία και θεωρεί ότι είναι ο κύριος εγγυητής για την ασφάλεια στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ήμερων ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είχε πει ότι η πολιτική της χώρας του να στηριχθεί  αποκλειστικά στη Ρωσία για να εγγυηθεί την ασφάλειά της ήταν στρατηγικό λάθος, επειδή η Μόσχα δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας και βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Νικόλ Πασινιάν είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι απέτυχε να διασφαλίσει την ασφάλεια της Αρμενίας ενόψει της, όπως είπε, επιθετικότητας από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για την αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ