Η Μέση Ανατολή δείχνει να κρέμεται από μία κλωστή και κάθε κίνηση ή δήλωση θα πρέπει να είναι καλά μελετημένη για να μην οδηγηθεί η σύρραξη στην Γάζα σε γενικευμένο πόλεμο.

Όμως το Ισραήλ εξακολουθεί να βομβαρδίζει ανελέητα τη Γάζα, πραγματοποιώντας παράλληλα και χερσαίες επιχειρήσεις στον θύλακα, κάτι που πυροδοτεί την σκληρή αντίδραση της Τεχεράνης ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της έχουν αποφασίσει να συγκεντρώσουν 73 πολεμικά σκάφη μεταξύ των οποίων δύο κύρια και δύο μικρά αεροπλανοφόρα!

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί τόνισε ότι οι κινήσεις του Ισραήλ «ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές» και προειδοποιεί με ανάληψη δράσης.

«Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, κάτι που μπορεί να αναγκάσει τους πάντες  να αναλάβουν δράση. Η Ουάσιγκτον μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης αλλά έλαβαν ξεκάθαρη απάντηση στο πεδίο της μάχης» έγραψε στο X.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ραϊσί διευκρίνισε ότι «το Ιράν θεωρεί καθήκον του» να υποστηρίξει «τον άξονα της αντίστασης», ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Αλλά», πρόσθεσε, «οι οργανώσεις της αντίστασης είναι ανεξάρτητες όσον αφορά τις απόψεις τους, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους».

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητές μας», τις στρατιωτικές, και «γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο αυτές να νικηθούν», προειδοποίησε ο Ραϊσί στη συνέντευξή του στο δίκτυο του Κατάρ.

Το Ιράν χαιρέτισε «την επιτυχία» της επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ταυτοχρόνως ότι δεν είχε ανάμειξη.

Για τον Ραϊσί, «οι χώρες που δεν υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν υπερασπίζονται αυτούς που σκοτώνονται κατά την θεμιτή υπεράσπιση της χώρας τους και της γης τους».

Οι  ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μείνει έξω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, καθώς επιθυμούν να σταματήσουν μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση την ίδια στιγμή όμως που συγκεντρώνουν μια τρομακτική αρμάδα 73 πλοίων έξω από το Ισραήλ.

Δυο κύριες ομάδες μάχης αεροπλανοφόρου και δύο ελαφρά αεροπλανοφόρα – ελικοπτεροφόρα από ΗΠΑ και Ιταλία που φέρουν 200 μαχητικά F-18E/F κα ιF-35C/B μαζί με δύο καταδρομικά, 11 αντιτορπιλικά και δεκάδες φρεγάτες φτάνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα ανοίξουν μια α/α “ομπρέλα” εκατοντάδων πυραύλων SM-2/SM-3/SM-6 κατά βαλλιστικών πυραύλων για να αντιμετωπίσουν πιθανά πλήγματα από το Ιράν.

Οι δε TOMAHAWK από πλοία και υποβρύχια θα βρεθούν σε θέση βολής κατά κάθε πιθανού στόχου σε όλη την μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ, η οποία εδρεύει στον Λίβανο και υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν, ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, ενώ και οι Χούθι της Υεμένης όπως και  οργανώσεις του Ιράκ εξαπολύουν ρουκέτες και οι Αμερικανοί ενισχύουν την αεράμυνα τους

Πάντως χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλησε να τεντώσει το σχοινί με την Τεχεράνη, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν είχε συμμετοχή στις  επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ