«Ο χρόνος τελείωσε»,. Αυτό είναι το μήνυμα του Ιράν λίγο πριν την επικείμενη εισβολή στη Γάζα των ισραηλινών δυνάμεων, για την εξολόθρευση της οργάνωσης Χαμάς.

Η πρεσβεία του Ιράν στην Δαμασκό έχει αναρτήσει το συγκεκριμένο μήνυμα στην πλατφόρμα X και το έχει ¨καρφιτώσει», έτσι να ώστε να φαίνεται στην πρώτη θέση.

Παράλληλα στο Ιράν ύψωσαν τη μαύρη σημαία στο εμβληματικό τζαμί Razavi, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Mashhad, της επαρχίας του Khorasan.

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες του Στρατού της χώρας για την επέμβαση μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, μία κίνηση όμως που πολλοί αναλυτές θεωρούν παρακινδυνευμένοι λόγω του αστικού περιβάλλοντος αλλά και των μικρών όπως επισημαίνουν οφελών που θα έχει ο στρατός του Ισραήλ επί της ουσίας στο πεδίο.

Ο ισραηλινός στρατός έχει το «πράσινο φως» για να εισβάλει στη Γάζα όποτε είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ, Nir Barkat.

Οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News. «Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας, να φέρουμε τους ομήρους μας [πίσω] ζωντανούς…», είπε, αλλά η «πρώτη και τελευταία προτεραιότητα» είναι η καταστροφή της Χαμάς»

Μια δύσκολη και αιματηρή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι πιθανή άμεσα ημέρες, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ στο αμερικανικό συνεργαζόμενο δίκτυο NBC News.

Ο κ. Μπαράκ – ο οποίος, έχοντας διατελέσει υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης χερσαίας εισβολής της χώρας στη Γάζα το 2009, έχει σπάνια εμπειρία από μια τέτοια επιχείρηση – δήλωσε ότι αν η σύγκρουση εξαπλωθεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο που θα περιλαμβάνει «περισσότερο χρόνο, κόπο, ιδρώτα, δάκρυα και αίμα».

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί αυτό, το Ισραήλ δεν θα βρίσκεται υπό υπαρξιακή απειλή. «Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν πόλεμο. Αλλά αν έχουμε έναν, τότε θα τον πολεμήσουμε», είπε σε μια ευρεία συνέντευξη χθες. «Και το Ισραήλ θα κερδίσει».

Εν τω μεταξύ, οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Nir Barakat στο ABC News, “ακόμη και αν χρειαστεί ένας χρόνος”.

Ερωτηθείς για τα χιλιόμετρα τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα, είπε ότι θα γίνουν το “μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου”. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι κρατάει μερικούς ή όλους τους 203 Ισραηλινούς ομήρους που έχει συλλάβει μέσα σε αυτό το τεράστιο δίκτυο.

«Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας, να φέρουμε τους ομήρους μας πίσω ζωντανούς..| είπε, για να προσθέσει: «αλλά η “πρώτη και τελευταία προτεραιότητα” είναι η καταστροφή της Χαμάς.»

Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, τους στρατιώτες του 51ου τάγματος και του 13ου επίλεκτου τάγματος πεζικού, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας επισκέφτηκε και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εκεί, επιχείρησε να τους ενθαρρύνει και να τους προετοιμάσει για πιθανή εισβολή στη Γάζα, την οποία προετοιμάζουν εδώ και μέρες οι Ισραηλινοί σαν αντίποινα στη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ στέκεται πίσω σας. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε σαν λιοντάρια και θα δώσουμε βαρύ πλήγμα στους εχθρούς μας, ώστε να πετύχουμε την τελική νίκη»

Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter, το οποίο συνοδεύει με τη φράση: «Μαζί με τους μαχητές. Όλα έτοιμα».

«Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα» – Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προετοιμάζει τον στρατό για την εισβολή

Νωρίτερα σήμερα υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ ανέλαβε ξανά την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ακόμα ο υπουργός Άμυας του Ισραήλ στους στρατιώτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ