Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επίθεση πραγματοποιηθεί στο ΝΑΤΟ από τη ρωσική ομάδα Wagner θα αντιμετωπίζεται ως επίθεση από τη Ρωσία.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ έκανε τις παρατηρήσεις κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη για διάφορα θέματα, όπως ο τερματισμός της πείνας, η καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε συγκρούσεις και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ερωτηθείσα σχετικά με την παρουσία μισθοφόρων της Ομάδας Wagner στα πολωνικά σύνορα και εάν τους βλέπει ως πραγματική απειλή για το ΝΑΤΟ, είπε: «Σίγουρα ανησυχούμε ότι αυτή η ομάδα, κατόπιν εντολής της ρωσικής κυβέρνησης ενεργεί – επειδή δεν εργάζεται ανεξάρτητα από η ρωσική κυβέρνηση – αποτελεί απειλή για όλους μας».

Τόνισε ότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές ότι «οποιαδήποτε επίθεση από την ομάδα Wagner θα εκληφθεί ως επίθεση από τη ρωσική κυβέρνηση».

Σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει πει ευθέως ότι μπορεί να επιτεθεί σε πολιτικά πλοία που χρησιμοποιούν τη Μαύρη Θάλασσα,η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι αυτές δεν είναι ενέργειες που αναμένονται από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στα τέλη Ιουνίου, ο αρχηγός της Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε στους μαχητές της ομάδας και κήρυξε «Πορεία Δικαιοσύνης», λέγοντας ότι οι δυνάμεις του είχαν ξεκινήσει προς τη Μόσχα.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας χαρακτήρισε τη δράση της ομάδας ως «ένοπλη εξέγερση» και ξεκίνησε ποινική υπόθεση εναντίον του Πριγκόζιν, ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την εξέγερση της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας πράξη προδοσίας.

Ο Πριγκόζιν γύρισε αργότερα «για να αποφύγει την αιματοχυσία» και η συμφωνία με τον Πούτιν διαπραγματεύτηκε μέσω του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Πριν συμμετάσχει στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ομάδα Wagner εργαζόταν για αρκετό καιρό σε πολλές αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Μάλι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ