Πιέσεις δέχεται η Αρμενία από τις ΗΠΑ για να παραδώσει αριθμό οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα οι Αμερικανοί θέλουν οι Αρμένιοι να παραδώσουν στο καθεστώς του Κιέβου τους τρεις εκτοξευτές του πυραυλικού συστήματος OTR-21 Tochka  που διαθέτουν, όπως και μερικές δεκάδες Α/Κ αντιαεροπορικά συστήματα OSAAK.

Το θέμα αγγίζει και την Ελλάδα καθώς ο Στρατός διαθέτει 38 Α/Κ συστήματα OSA-AK/AKM (SA-8 Gecko όπως τα κωδικοποιεί το ΝΑΤΟ) όπως και 21 TOR-M1 και φυσικά το ερώτημα είναι εάν μετά την Αρμενία η Ουάσιγκτον επαναλάβει τις πιέσεις και προς την Ελλάδα για παραχώρησή τους στον στρατό του Ζελένσκι.

Το θέμα δεν είναι νέο καθώς ανάλογα δημοσιεύματα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν αλλά τώρα οι πιέσεις των ΗΠΑ φαίνεται να εντείνονται καθώς ο στρατός του Ζελένσκι δοκιμάζεται έντονα  στα πεδία της ανατολικής Ουκρανίας.

«Η Αρμενία θα παραδώσει στην Ουκρανία  συστήματα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Tochka-U και συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων Osa-AK», ισχυρίζεται η ρωσική πηγή Rybar.

Σύμφωνα με το Rybar, συμφωνίες επ’ αυτού μπορεί να έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ του Armen Grigoryan, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας και του ισχυρού αρχηγού του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, Andrii Yermak με τη βοήθεια των Αμερικανών.

Ο ακριβής αριθμός των διαθέσιμων εκτοξευτών και πυραύλων είναι άγνωστος: σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, υπήρχαν τουλάχιστον τρεις εκτοξευτές Tochka, αλλά σύμφωνα με το Rybar, αρκετά ακόμη εκσυγχρονισμένα Tochka έχουν μεταφερθεί στους Αρμένιους από τη Ρωσία, χωρίς να αναφέρεται αριθμός.

Όλα αυτά, μαζί με μια εντυπωσιακή προμήθεια πυρομαχικών (έως 200 βλήματα), θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Ουκρανία.

Το Tochka, είναι ένα τακτικό πυραυλικό βαλλιστικό σύστημα με βεληνεκές 70 έψς 120 χλμ. ανάλογο με το χρησιμοποιούμενο τα΄πυποο του πυραύλου (Scarab A ή Scarab B αντίστοιχα).

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος «προωθεί ενεργά» το θέμα της μεταφοράς των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων OSA-AK, που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις, στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο αριθμός τους, λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες στον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ, μπορεί να φτάσει τις 30 με 40 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ