Η Αεροπορία της Βραζιλίας (FAB), σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της χώρας, διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να προμηθευτεί 24 μεταχειρισμένα F-16 Fighting Falcons.

Αν και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, η FAB σκοπεύει να αποφασίσει γρήγορα, ενδεχομένως πριν από το τέλος του 2024, είπε ο αξιωματικός.

Το 2014 η FAB παρήγγειλε 36 Gripens για 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμενόταν να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα για να εξοπλίσει το 1º Grupo de Defesa Aérea (1º GDA) στην Ανάπολη, το οποίο λειτουργούσε το Mirage 2000s μέχρι το 2013 και στη συνέχεια να αντικαταστήσει το δύο ομάδες εξοπλισμένες με F-5EM Tiger II, ακολουθούμενες από τις δύο ομάδες εξοπλισμένες με AMX.

Αν και η υπηρεσία αναμενόταν να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα Saab Gripen E/F, η ανεπαρκής χρηματοδότηση οδήγησε την FAB να αναζητήσει φθηνότερες επιλογές για να αντικαταστήσει το παλιό της μαχητικό αεροσκάφος, είπε ο αξιωματικός.

Παρόλο που το 1º GDA ενσωματώνει και δοκιμάζει τα πρώτα Gripens της Βραζιλίας, η FAB δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια θα είναι η δεύτερη μονάδα που θα λάβει το υπόλοιπο της παραγγελίας.

Πιθανότατα θα εξοπλίσουν μια ομάδα που σήμερα χειρίζεται F-5. Ο στόλος της AMX πρόκειται να αποσυρθεί μέχρι το τέλος του 2025 και χωρίς επαρκή Gripen για την αντικατάστασή τους, η FAB εξετάζει λιγότερο δαπανηρές επιλογές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ