Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην περιοχή του Σαχέλ μετά το πραξικόπημα στο Νίγηρα με το οποίο ανατράπηκε η προηγούμενη φιλογαλλική-φιλοαμερικανική κυβέρνηση και εγκαταστάθηκε ένα θεωρούμενο από την Δύση φιλορωσικό στρατιωτικό καθεστώς, καθώς η λεγόμενη Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS) ετοιμάζεται να παρέμβει στρατιωτικά στην χώρα (δηλαδή να εισβάλει) συνεπικουρούμενη από Γάλλους και Αμερικανούς.

Στα πλαίσια αυτά η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα υπό τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τιανί, χαρακτήρισε “παράνομες, άδικες και απάνθρωπες” τις κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα του η ECOWAS και ανακοίνωσε το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων και του εναέριου χώρου της χώρας, για Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Λιβύη, Τσαντ και Μάλι.

Πρόκειται για κράτη φιλικά ως προς το νέο καθεστώς, που έχουν δεσμευτεί ότι θα αποστείλουν άμεσα στρατιωτικές δυνάμεις προς ενίσχυση της στρατιωτικής κυβέρνησης κατά Γάλλων, Αμερικανών και άλλων αφρικανικών χωρών στο ενδεχόμενο εισβολής τους στο Νίγηρα.

Σε ότι αφορά την Λιβύη, πρόκειται για μία ιδιάζουσα περίπτωση, διχοτομημένου κράτους, καθώς η μεν Δυτική Λιβύη υπό τον τουρκόφιλο και δυτικόφιλο πρωθυπουργό, Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, υποστηρίζει τον ανατραπέντα Μοχάμεντ Μπαζούμ, ενώ αντίθετα η Ανατολική Λιβύη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ επιλέγει να υποστηρίξει τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τιανί.

Ακόμα και αυτή στάση δείχνει πως η Λιβύη έχει de facto διχοτομηθεί.

https://twitter.com/GlobePolitico/status/1686973086887735296

https://twitter.com/HereSoumyadip/status/1686619498567319552

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα έστειλε διπλωματική αποστολή με αεροσκάφος Dornier 228 από το αεροδρόμιο του Νιαμέι στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο για να συζητήσουν μια πιθανή «συμμαχία» μεταξύ των αντίστοιχων στρατιωτικών καθεστώτων και να θέσουν το ερώτημα εναλλακτικών εταίρων όπως η ρωσική Wagner!

Oι Ρώσοι εδώ και αρκετό καιρό περίμεναν την ευκαιρία να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε Αμερικανούς και Δυτικούς.

Τα δυτικά οπλικά συστήματα προκάλεσαν τον θάνατο σε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία και η Μόσχα είναι έτοιμη (μαζί με το Πεκίνο) να ανταποδώσουν στους Δυτικούς με παρόμοια παροχή οπλικών συστημάτων στον Νίγηρα και σε όποιον τα χρειαστεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ