Η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία MBDA παρουσίασε, σε συνεργασία με την εταιρεία οπλικών συστημάτων Safran, ένα νέο χερσαίο πυραυλικό σύστημα πυροβολικού μακράς εμβέλειας, ονόματι Thundart.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Eurosatory, η MBDA παρουσίασε και δύο νέα βλήματα, τα οποία θα ενσωματωθούν στο σύστημα.

Η φιλοσοφία του νέου συστήματος φαίνεται πως ενσωματώνει, τόσο τα «μαθήματα» που έχουν λάβει οι ΝΑΤΟϊκοί από τη χρήση των συστημάτων πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας GMLRS και ATACMS από τον ουκρανικό Στρατό, όσο και την πρόθεση να αποτελέσει ικανό να προσφέρει σε ένα σύστημα από κοινού τη δυνατότητα που προσφέρει το HIMARS, όσο και το νέο σύστημα Typhon των ΗΠΑ. 

Ο σκοπός είναι, δηλαδή, να μπορεί να πλήξει τόσο τακτικούς όσο και στρατηγικούς στόχους, μέσω μίας και μόνο ολοκληρωμένης πλατφόρμας.

Το Thundart, που παρουσιάστηκε από κοινού από την MBDA και τη Safran, αποτελεί μέρος του γαλλικού προγράμματος Feux Longue Portée-Terre (FLP-T), το οποίο στοχεύει στην αντικατάσταση των υπαρχόντων LRU (Lance-Roquette Unitaire) του στρατού, τα οποία χρησιμοποιούσαν τους εκτοξευτές ΠΕΠ MLRS.

Το σύστημα προορίζεται να χτυπά με ακρίβεια σταθερούς ή κινούμενους στόχους σε αποστάσεις μέχρι 150 χιλιόμετρα.

Η συνεργασία μεταξύ MBDA και Safran επιτρέπει την εκμετάλλευση υφιστάμενων τεχνολογικών λύσεων για την ανάπτυξη του Thundart, με τη Safran να αναλαμβάνει το σύστημα καθοδήγησης και τη MBDA την πρόωση και την πολεμική κεφαλή.

Το δεύτερο σύστημα που ενσωματώνεται στο Thundart είναι ο Land Cruise Missile (LCM), βασισμένος στον υπάρχοντα ναυτικό πύραυλο cruise της MBDA, τον SCALP Naval.

Ο LCM θα ενσωματωθεί σε κινητό εκτοξευτήρα τοποθετημένο σε φορτηγό, αντίστοιχα με το αμερικανικό χερσαίο σύστημα εκτόξευσης Typhon.

Η διαμόρφωση του εκτοξευτήρα μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες, με δυνατότητα εκτόξευσης υπό γωνία ή κάθετα.

Η MBDA έχει επεκτείνει τον κατάλογο των συστημάτων της για επιθέσεις μακράς εμβέλειας, περιλαμβάνοντας συστήματα όπως το Joint Fire Support Missile (JFS-M), το οποίο αναπτύχθηκε για τη γερμανική αγορά, και το Land Precision Strike (LPS) για τη βρετανική αγορά.

Τα συστήματα αυτά προορίζονται να παρέχουν ακριβείς επιθέσεις σε κινητούς ή υψηλής αξίας στόχους και να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα αμερικανικά ή ισραηλινά εκτοξευτικά συστήματα.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ