Στις ακτές της Γάζα πετά εδώ και κάποια ώρα το πιο προηγμένο αεροσκάφος αναγνωρισάσης και συλλογής πληροφοριών και επεξεργασίας (ΑΣΠΕ) του πλανήτη, το G550 Nachshon Oron.

Στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία του αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών Oron. Με βάση το αεροσκάφος G550 της Gulfstream, το Oron παραδόθηκε στην Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη στις αρχές του 2021.

Το IDF περιγράφει το Oron ως μια κοινή λύση πολλαπλών τομέων, πολλαπλών αισθητήρων που ενσωματώνει «επαναστατικές τεχνολογίες και συστήματα C4I» που παρέχουν «πρωτοφανείς δυνατότητες πληροφοριών σε εκτεταμένο έδαφος, επιτρέποντας την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των κινήσεων στο έδαφος υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες και συνθήκες ορατότητας».

Ενταγμένο στην  122η Μοίρα της ισραηλινής Αεροπορίας του Ισραήλ (ονομαζόμενη «Nachshon») στην αεροπορική βάση Nevatim στο νότιο Ισραήλ, το Oron ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη για να επεξεργάζεται αυτόνομα και αυτόματα τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε όλο το Η/Μ φάσμα και αφού τα επεξεργαστεί σε δευτερόλεπτα, τα προωθεί για μετάδοση σε σταθμούς εδάφους.

Το αεροσκάφος πετά τώρα στις ακτε΄ς της Γάζα συγκεντρώνοντας συνεχώς πληροφορίες από οποιαδήποτε Η/Μ πηγή στο έδαφος τροφοδοτώντας με νέα  δεδομένα τα κέντρα εδάφους προκειμένου να συνθέσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου στο οποίο πρόκειται να επιχειρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα.

https://twitter.com/Intel_Sky/status/1713286564875252055

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ