Οι Ταλιμπάν κυριαρχούν στο Αφγανιστάν από το 2021 όταν οι Αμερικανοί αποχώρησαν αφήνοντας την τότε συμμαχική για αυτούς αφγανική κυβέρνηση να καταρρεύσει μέσα σε λίγες μέρες.

Φεύγοντας τους άφησαν στρατιωτικό εξοπλισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι Ταλιμπάν με προπαγανδιστικό βίντεο που δημοσίευσαν, δείχνουν ότι εκπαιδεύονται σε αυτόν έχοντας αφήσει στο παρελθόν την παλιά τους εικόνα, σύμφωνα με την οποία ήταν απλώς φανατικοί ισλαμιστές μαχητές ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης εκπαιδεύονται σε οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ αλλά και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως αεροσκάφη Cessna 208 Caravan, άρματα μάχης T-54/55, ελικόπτερα Mi-17, τεθωρακισμένα οχήματα M1117, όλμους M252 mortars, οχήματα HMMWV, αραβίδες M4A1, τυφέκια εφόδου M16A2 / M16A4, όπως και τυφέκια εφόδου AKM.

Οι Αμερικανοί κατάφεραν να δημιουργήσουν μία υπολογίσιμη οπισθοδρομική και επικίνδυνη δύναμη.

Οι Ταλιμπάν επανέφεραν τις πρακτικές του παρελθόντος, όπως την απαγόρευση να πηγαίνουν οι γυναίκες σχολείο, μόνο που οι ίδιοι είναι σε βελτιωμένη έκδοση, σε ό,τι αφορά την στρατιωτική τους εκπαίδευση και κατάρτιση και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να χάσουν και πάλι την εξουσία στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ