Έντονη απογοήτευση κυριαρχεί στην Βρετανία μετά από μία αποτυχημένη δοκιμή του βαλλιστικού (SLBM) βρετανικού πυραύλου Trident ΙΙ, ο οποίος έπεσε στην θάλασσα μόλις λίγα μέτρα από το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο που τον είχε εκτοξεύσει!

Η δοκιμή έγινε τον περασμένο μήνα ο πύραυλος έπεσε κοντά στις ακτές της Φλόριντα και τα βρετανικά ΜΜΕ την χαρακτήρισαν ως «μεγάλη ντροπή που θέτει ζητήματα ασφάλειας»!

Μάλιστα όπως αναφέρουν είναι η 9η φορά που ο πύραυλος «απέτυχε» σε δοκιμή!

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίστηκε αμέσως ότι οι πύραυλοι Trident II παραμένουν «αποτελεσματικοί» και απέδωσε την αποτυχία εκτόξευσης σε μια «αόριστη ανωμαλία».

Μετά την αποτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός Trident II το 2016, όταν ο πύραυλος κατέληξε να πετάει σε… άλλη κατεύθυνση, το Ηνωμένο Βασίλειο επένδυσε πολλά χρήματα για να διορθώσει τα προβλήματα με τους συγκεκριμένους βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που φαίνεται πως δεν επετεύχθη.

Ο πύραυλος είναι αμερικανικής κατασκευής (κατασκευάζεται από την Lockheed Martin Space Systems) και τον χρησιμοποιεί και η Βρετανία.

Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Βρετανίας αλλά και των ΗΠΑ.

Σε μία εποχή που η Ρωσία εκσυγχρονίζει με ταχύτατους ρυθμούς το πυρηνικό της οπλοστάσιο και Βρετανοί και Αμερικανοί δεν έχουν παράξει καινούριο πυρηνικό όπλο εδώ και δεκαετίες, αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας για Ουάσινγκτον και Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ