Ο Ύπατος Επίτροπος της Γαλλικής Δημοκρατίας Λουί Λεφράν, ανακοίνωσε σήμερα πως περίπου εκατό τουρίστες έφυγαν εσπευσμένα από τη Νέα Καληδονία, λόγω της εξέγερσης που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται αύριο Πέμπτη στη Νέα Καληδονίαόπου αναγγέλθηκε ότι θα αναπτυχθεί μία «αποστολή», οι λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν ως αυτό το στάδιο ασαφείς.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε πως είναι έτοιμος να αναπτύξει στρατεύματα στη Νέα Καληδονία εάν του το ζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν!

Μάλιστα κατά δήλωση του Αυστραλιανού πρωθυπουργού ήδη βρίσκεται σε ετοιμότητα στρατιωτική δύναμη η οποία περιμένει το «πράσινο φως» για να επέμβει.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική. Η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη είναι έτοιμη να απογειωθεί».

Η αυστραλιανή πρόταση δείχνει ότι η εξέγερση στη Νέα Καληδονία είναι εκτός ελέγχου και οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι σε θέση να την περιορίσουν.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία άρχισαν χθες Τρίτη πτήσεις επαναπατρισμού υπηκόων τους που παγιδεύτηκαν εκεί όταν ξέσπασαν, την περασμένη εβδομάδα, βίαιες ταραχές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο χωροφύλακες.

«Περίπου εκατό τουρίστες πλέον επέστρεψαν στις πατρίδες τους χάρη σε πτήσεις μισθωμένων αεροσκαφών που οργάνωσαν οι αρχές (των χωρών) τους», ανέφερε σήμερα ο Λουί Λεφράν.

Οι πτήσεις του είδους θα συνεχιστούν ωσότου ανοίξει ξανά το διεθνές αεροδρόμιο La Tontouta, που θα παραμείνει κλειστό ως το Σάββατο, διευκρίνισε.

Η νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη «ήταν πιο ήρεμη από την προηγούμενη», παρότι ξέσπασαν «δυο πυρκαγιές» στη Νουμεά, πρόσθεσε ο Ύπατος Επίτροπος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ