Στην πρώτη παραδοχή πως το UAV  που καταρρίφθηκε στην Συρία από αμερικανικό F-16 ήταν τουρκικό, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, προχώρησε η Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η κατάρριψή του δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία.

Στη σχετική ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ αποδίδει την κατάρριψη σε «τεχνικούς λόγους» και συγκεκριμένα στους μηχανισμούς αποφυγής εμπλοκής με «τρίτα μέρη».

Είναι αμφίβολο πάντως εάν υπήρχαν τέτοιοι «μηχανισμοί».

Όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα, ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της «χάθηκε» κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία λόγω «διαφορετικών τεχνικών αξιολογήσεων» με τρίτα μέρη στο έδαφος. Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να πλήττει στόχους μαχητών στη Συρία και το Ιράκ.

 «Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Οργανισμός Πληροφοριών μας ξεκίνησαν εκτενείς επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών στόχων PKK/YPG στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με τα δικαιώματα αυτοάμυνας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες (5 Οκτωβρίου) καταστράφηκαν πολλοί στόχοι της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, ιδίως στις περιοχές Τελ Ριφάτ, Τζιζίρε και Ντερίκ στη βόρεια Συρία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης χάθηκε ένα UAV  λόγω διαφορετικών τεχνικών αξιολογήσεων στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που λειτουργεί με τρίτους. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού χωρίς συγκρούσεις με τα αρμόδια μέρη.

Το περιστατικό δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την εκτέλεση της εν εξελίξει επιχείρησης και το χτύπημα των εντοπισθέντων στόχων.

Όπως έγινε στο Ιράκ, όλα τα μέσα  και οι πηγές εισοδήματος που αναπτύσσει η τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία θα συνεχίσουν να καταστρέφονται συστηματικά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ