(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 11:08):

«Δεν αποκλείω στον πόλεμο στην Ουκρανία να συμμετάσχουν και στρατιώτες της Δύσης» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος πρόσθεσε ότι όσο πιο ισχυρά όπλα δίνει η Δύση στην Ουκρανία τόσο αυτή θα απωθείται πιο μακριά από τα ρωσικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «δεν θα πρέπει να αποκλείεται μαζί με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που δίνει η Δύση στο Κίεβο, να διαθέσει και πληρώματα μάχης, τα οποία ωστόσο θα παρουσιάζονταν ως μισθοφόροι».

Επί της ουσίας είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα παραδέχεται δημοσίως κάτι που έχει αποκαλύψει το pronews.gr εδώ και αρκετό καιρό, ότι στην Ουκρανία χρησιμοποιείται κανονικό δυτικό στρατιωτικό προσωπικό υπό το πρόσχημα ότι πρόκειται για «μισθοφόρους».

Στην ουσία πρόκειται για στρατιωτικούς που υποτίθεται παραιτούνται από τους στρατούς στους οποίους συμμετέχουν για να μην υπάρχει επίσημη εμπλοκή και εν συνεχεία πάνε να πολεμήσουν ως… «εθελοντές» κατά των Ρώσων.

Έτσι εξηγείται το πως χρησιμοποιήθηκαν τα δυτικά οπλικά συστήματα τόσο ικανοποιητικά κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Φυσικά μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει πλήρης κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Δύσης ο οποίος μετατρέπεται σε Γ’ ΠΠ με την διαφορά ότι δεν έχει κηρυχθεί. Αν κηρυχθεί τότε θα συμμετάσχουν άλλου είδους όπλα στην σύγκρουση και δεν θα υπάρχει μέρος για κανέναν όπου θα μπορεί να κρυφτεί.

«Εάν τώρα προσπαθούμε να μετακινήσουμε το πυροβολικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε απόσταση που δεν θα αποτελεί απειλή για τα εδάφη μας, τότε όσο περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας παρέχονται στο Κίεβο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να μετακινηθούν από τα εδάφη που αποτελούν μέρος της χώρας μας» είπε σε συνέντευξη του στη ρωσική τηλεόραση ο Lavrov.

Πρέπει το τέλος του πολέμου να έχει ποιοτικά αποτελέσματα για τους Ρώσους

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ψεύδονται όσοι λένε πως η Ρωσία δεν θέλει να διαπραγματευτεί.

«Η διπλωματία μας συνεχώς ασχολείται με το να προσπαθεί να εξηγήσει τι συμβαίνει, να απαντά στα ψέματα και ειδικά σε αυτά που λέγονται σχετικά με την άρνηση μας να διαπραγματευτούμε.

Όλοι θέλουν να τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο χρόνος, αλλά η ποιότητα των αποτελεσμάτων που θα παρέχουμε για τους ανθρώπους μας, για εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να είναι μέρος της ρωσικής κουλτούρας και στους οποίους, η χούντα του Κιέβου με τη στήριξη της Δύσης εδώ και πολλά χρόνια τους στερούσε οτιδήποτε ρωσικό» τόνισε ο Lavrov.

Δεν άφησαν το Κίεβο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις

«Όσο πιο αποτελεσματικά εξηγούμε τι συμβαίνει από τη σκοπιά των γεωπολιτικών παιχνιδιών, πιθανότατα τόσο πιο γρήγορα θα ωριμάσει στον κόσμο η κατανόηση ότι αυτό πρέπει να τελειώσει.

Και αυτό πρέπει να τελειώσει μόνο αν παρατηρήσουμε το τέλος της επίμονης και πεισματικής γραμμής της Δύσης που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ.

Όλο αυτό δεν θα τελειώσει αν δεν θεωρήσουν ότι οι όποιες απειλές κατά της ηγεμονίας τους, έχουν εξαλειφθεί» είπε ο Lavrov, επισημαίνοντας πως σε αυτό το στάδιο, ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίζουν και οι Δυτικοί συνάδελφοι μας: πρέπει να υπάρξει νίκη στο πεδίο της μάχης.

«Αυτή είναι η φόρμουλα τους, αυτοί ήταν που αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν, που πίεσαν το καθεστώς του Κιέβου να αποσυρθεί από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και πότε, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, όταν υπήρχε η ευκαιρία να τερματίσουμε τη σύγκρουση με πολιτικούς όρους» υπογράμμισε ο Lavrov.

Σύμφωνα με τον Lavrov, η Ρωσία εξήγησε τα πάντα στη Δύση εδώ και καιρό για τις σκέψεις και τις ανησυχίες της για την Ουκρανία, πριν προχωρήσει στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Η Δύση αντέδρασε αρνητικά και καταδίκασε. Αλλά η πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων κρατών είπε ότι είναι ουδέτερη. Σεβαστείτε την ουδετερότητα τους. Η Δύση χωρίς υπερβολές, καθημερινά στέλνει μηνύματα μέσω των πρεσβευτών της σε όλες τις χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής με την προτροπή: μην δεχθείτε ρωσικές αντιπροσωπείες, καταδικάστε, συμμετάσχετε στις κυρώσεις» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ