H Bρετανία αποφάσισε να κλιμακώσει περαιτέρω την σύγκρουση με τους Ρώσους στην Ουκρανία, αδιαφορώντας για το ότι μπορεί αυτό να οδηγήσει ακόμα και σε Γ’ ΠΠ, στέλνοντας στο Κίεβο επιθετικά ελικόπτερα Apache AH64 E (που είναι η πιο μοντέρνα έκδοσή τους) οπλισμένα με πυραύλους Hellfire χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κίνηση αυτή ως “game-changer”!

Την αποκάλυψη έκανε η βρετανική Mirror.

Tα ελικόπτερα θα σταλθούν μαζί με το πακέτο των αρμάτων μάχης Challenger 2 και των οβιδοβόλων AS90 που έχει ανακοινώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak.

Όπως αναφέρει βρετανική πηγή «Το Apache θα είναι μέγιστο game-changer. Τα άρματα μάχης θα φτάσουν πρώτα και λίγο αργότερα τα επιθετικά ελικόπτερα και μετά θα ακολουθήσουν καταλλήλως κι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ».

Η δήλωση αυτή δείχνει ότι θα υπάρξει πίεση στην Ελλάδα να παραδώσει δικά της Leopard 2 και πλέον κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα ζητηθούν ακόμα και ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα Αpache.

Το πρόβλημα σε όλα αυτά είναι πως οι Αμερικανοί θα πιέσουν την Αθήνα να στείλει και αυτή με την σειρά της ακόμα πιο σημαντικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.

Συστήματα τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπληρώσει με κανέναν τρόπο και θα προκαλέσουν σημαντικό ρήγμα στην εθνική ασφάλεια.

Η αποστολή των Apache από τους Βρετανούς μετά τα Challenger 2 θα «ανοίξει» κι άλλο τις απαιτήσεις να στείλει και η Ελλάδα κάτι… παρόμοιο.

Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνει το ΝΑΤΟ ή για τα σχέδια των Αμερικανών και προφανώς και οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για το αν η Ελλάδα θα κινδυνεύει στο άμεσο μέλλον από την Τουρκία.

Αυτό που τους νοιάζει είναι να ηττηθεί η Ρωσία για να μείνουν μοναδικοί παγκόσμιοι ηγεμόνες.

«Η Ρωσία έχει χιλιάδες άρματα μάχης και θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από τέσσερα Apache για να έχουν στρατηγική επίπτωση αλλά τακτικά πρόκειται για μεγάλη αλλαγή.

Στέλνουμε τα Apache AH64 E την πιο μοντέρνα εκδοχή, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει πολλαπλούς στόχους σε λίγα δευτερόλεπτα.

Κάθε Apache θα είναι εξοπλισμένο με 16 αντιαρματικούς Hellfire, με ρουκετοβόλο των 70 mm, 76 Hydra και με πολυβόλο των 30mm.

Αυτό σημαίνει πως τέσσερα Apaches μπορούν να εξαφανίσουν ένα σύνταγμα 70 αρμάτων μάχης μέσα σε λίγες στιγμές.»

Κάθε ελικόπτερο κοστίζει γύρω στα 70 εκατομμύρια στερλίνες και απαιτούνται δύο πολίτες και μία ομάδα τεχνικών για να διατηρείται αξιόμαχο.

Τώρα υποτίθεται ότι Ουκρανοί πιλότοι θα εκπαιδευτούν στην Βρετανία ενώ η βάση τους θα βρίσκεται στην Πολωνία για να αποφύγουν την καταστροφή τους από ρωσικά πλήγματα.

Όπως δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος: “Αυξάνουμε την υποστήριξη στην Ουκρανία με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που θα κερδίσει τον πόλεμο».

Εδώ πάντως προκύπτει κι άλλο ένα ζήτημα. Τα Apache δεν είναι «ταξί» για να τα πιλοτάρει ο οποιοσδήποτε με εκπαίδευση λίγων εβδομάδων και μάλιστα σε άκρως πολεμικό περιβάλον.

Αυτό σημαίνει ότι βάσει των κανόνων λογικής οι πιλότοι δεν μπορούν να είναι Ουκρανοί αλλά Βρετανοί με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το που μπορεί να οδηγηθεί ουκρανική σύγκρουση.

Φυσικά οι Δυτικοί και οι Βρετανοί θα το αρνηθούν αυτό αλλά κανείς δεν πρόκειται να το πιστέψει.

Όποιος αμφιβάλλει ότι ο πόλεμος αυτός είναι μεταξύ της Ρωσίας και όλων των δυτικών χώρων θα πρέπει να αναθεωρήσει.

Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σοβαρές. Είναι σαφές πως στην Ουκρανία πολεμούν πολλές χιλιάδες Δυτικοί μισθοφόροι (στην ουσία Δυτικοί στρατιωτικοί που υπέγραψαν παραίτηση για να μην έχουν επίσημη εμπλοκή οι κυβερνήσεις τους και πήγαν ως μισθοφόροι στην Ουκρανία) και ο εξοπλισμός που καταφθάνει στους Ουκρανούς είναι κυριολεκτικά… άπειρος (τουλάχιστον όσο ακόμα αντέχουν τα δυτικά αποθέματα).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ