Την στιγμή που οι ρωσόφωνοι στις περιφέρειες του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας ξεκινούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν για την ένταξή τους στην Ρωσική Ομοσπονδία το Κίεβο πιεζόμενο από την Δύση και τον χρόνο εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στην πόλη Λίμαν στην περιφέρεια του Ντόνετσκ.

Η νυχτερινή επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στα βόρεια προάστια της πόλης κατέληξε σε καταστροφή.

Σύμφωνα με ρωσικές και ουκρανικές πήγες η πόλη Λίμαν έχει περικυκλωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους Ουκρανούς, ωστόσο όμως οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται εντός του πεδίου βολής του ρωσικού Πυροβολικού και δεν μπορούν τουλάχιστον μέχρι τώρα να αποκτήσουν την κυριαρχία στα περίχωρα της πόλης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή όλες τους οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με επιτυχία κυρίως από το ρωσικό Πυροβολικό και έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες.

Ωστόσο η Λίμαν χρειάζεται άμεσα ενισχύσεις για να κρατήσει τις επόμενες ημέρες και να αποφύγει τον κίνδυνο κατάληψη της ο οποίος είναι υπαρκτός.

Είναι μία πόλη με στρατηγική σημασία καθώς αποτελεί σιδηροδρομικό κόμβο και από εκεί οι Ουκρανοί θεωρούν πως θα μπορέσουν να «μοιράσουν» ευκολότερα τα σχετικώς άφθονα στρατεύματα που διαθέτουν.

Αυτή την στιγμή έχουν εμφανή τοπική υπεροχή σε ότι αφορά τους αριθμούς σε έμψυχο δυναμικό στα πεδία των μαχών.

Στο μόνο που υστερούν αριθμητικά είναι στο Πυροβολικό όπου οι Ρώσοι διατηρούν μία εμφατική υπεροχή.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, αντίθετα οι Ουκρανοί βιάζονται να πετύχουν μία νίκη εν μέσω δημοψηφισμάτων πιθανότατα για να αποθαρρύνουν και τους ρωσόφωνου τους να ψηφίσουν για την ανεξαρτητοποίηση τους και την ένταξή τους στην Ρωσία.

Πάντως η τακτική κατάσταση στα περίχωρα της πόλης είναι εις βάρος της ρωσικής φρουράς η οποία ακόμα πολεμάει εναντίων των Ουκρανών σε αναλογία οκτώ προς ένα.

Ο τρόπος που έχει εξελιχθεί η κατάσταση στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν οι Ρώσοι αποστείλουν τώρα ισχυρές ενισχύσεις και χτυπήσουν από τα νώτα τους Ουκρανούς προκαλώντας τους μεγάλη καταστροφή.

Το ζήτημα είναι αν διαθέτουν αυτή τη στιγμή επαρκείς δυνάμεις για να μεταφερθούν στην περιοχή.

Αν δεν ενισχυθεί το μέτωπο, πολύ δύσκολα θα παραμείνει σε ρωσικά χέρια η πόλη Λίμαν.

Οι Ουκρανοί κατόρθωσαν το βράδυ να καταλάβουν δύο χωριά, το Κρίμκι και την Ολεκσαντρίβκα και να εδραιώσουν τις θέσεις τους γύρω από την Λίμαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ