Ο ΟΗΕ νομιμοποιεί τον τουρκικό κατοχικό Στρατό στα συνεχή περιστατικά επίθεσης κατά Ελληνοκυπρίων γεωργών ισχυριζόμενος μάλιστα ότι τα προκαλούν!

Σημειώνεται ότι ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες εκδίωξαν την Δευτέρα Ελληνοκύπριο γεωργοκτηνοτρόφο από την νεκρή ζώνη στη Δένεια, ενώ αυτός έβοσκε τα πρόβατά του, ρίχνοντάς του πέτρες.

Ο κοινοτάρχης Δένειας είπε πως ο Ε/κ γεωργοκτηνοτρόφος έχει άδεια για εργασίες στην περιοχή.

Τούρκοι στρατιώτες κατέβηκαν από τα φυλάκιά τους με τα όπλα στα χέρια και ζήτησαν από τον Ελληνοκύπριο γεωργοκτηνοτρόφο να φύγει, απειλώντας τον. Ο ένας μάλιστα στρατιώτης όπλισε το όπλο του

Τώρα έρχεται ο ΟΗΕ για να καταλογίσει υπαιτιότητα σε Ελληνοκύπριο γεωργό με έρευνά του, χωρίς να παρατίθενται στοιχεία,  για παρόμοιο με το προχθεσινό περιστατικό επίθεσης Τούρκων στρατιωτών που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο, στη Δένεια της Κύπρου.

Κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από τον κοινοτάρχη της Δένειας, ενώ οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αφήνουν αιχμές για την εγκυρότητα των εν λόγω ερευνών.

Όπως υποστηρίζουν πηγές από τον ΟΗΕ, με τις οποίες επικοινώνησε το sigmalive.com, η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για το περιστατικό του Φεβρουαρίου έδειξε ότι δεν υπήρξε παραβίαση από τις τουρκικές δυνάμεις και ως εκ τούτου ζητούν προσοχή και αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας και για το τωρινό περιστατικό.

«Οι τουρκικές δυνάμεις δεν πέρασαν την κανονική γραμμή κατάπαυση του πυρός. Δεν εισήλθαν στη Νεκρή Ζώνη. Παρέμειναν στο βόρειο μέρος του νησιού. Ήταν ο γεωργός που ήρθε πολύ κοντά στην κανονική γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Ζητάμε από όλους τους γεωργούς να ακολουθούν τις οδηγίες μας, ούτως ώστε να αποφύγουμε τέτοια περιστατικά στο μέλλον», ανέφεραν οι πηγές για το προηγούμενο περιστατικό.

Με τον όρο γραμμή κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με πληροφορίες, εννοείται η γραμμή ασφαλείας, 200 μέτρα μακριά από την προκεχωρημένη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, δηλαδή, από το τουρκικό φυλάκιο.

Ωστόσο, παραμένει αιωρούμενο το αν ο Ελληνοκύπριος γεωργός εισήλθε εντός της γραμμής ασφαλείας ή πολύ κοντά στη γραμμή, όπως εξάλλου αναφέρει και η αρχική εξήγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στήνουν σκηνικό νομιμοποίησης επιθέσεων

Σε διευκρινιστική ερώτηση, η απάντηση που δόθηκε δεν ήταν ξεκάθαρη και κάλυπτε και τις δύο εκδοχές.

Ενώ, σε δεύτερη ερώτηση του Σίγμα, για το εάν – στην περίπτωση που αυτό είναι αληθές – νομιμοποιείται ο κατοχικός στρατός να στρέφει τα όπλα του σε γεωργούς, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως υπήρχε λόγος που έγινε το συμβάν, «η παραβίαση από τον Ελληνοκύπριο γεωργό».

Με τη σειρά του, ο κοινοτάρχης της Δένειας υπενθύμισε στο Σίγμα πως του περιστατικού του Φεβρουαρίου προηγήθηκε πρόκληση από τα κατοχικά στρατεύματα, καθώς σιγόνταραν Τούρκο κτηνοτρόφο, ο οποίος εισήλθε στις καλλιέργειες του Ελληνοκυπρίου γεωργού και του κατέστρεψε τις καλλιέργειες.

Και πρόσθεσε πως η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων και καλλιεργείτο τουλάχιστον τα τελευταία 2-3 χρόνια, χωρίς να υπάρξει ποτέ αντίρρηση από τα Η.Ε.

Διπλωματικές πηγές εξέφρασαν επίσης ενστάσεις για τη φερόμενη παραβίαση. Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως η περιοχή δεν έχει ακριβή οριοθέτηση, αμφισβητώντας παράλληλα τον τρόπο εξακρίβωσης που ακολουθήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν πως ο γεωργός είναι ένας άοπλος πολίτης και δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς την όποια οριοθέτηση. Δουλειά της ειρηνευτικής δύναμης είναι να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών, πόσο μάλλον των άοπλων γεωργών. Κάτι που απέτυχε να πράξει.

Δεν δικαιολογούνται οι Τούρκοι στρατιώτες να προτάσσουν όπλα, παρά την επιχείρηση νομιμοποίησης τέτοιων περιστατικών – γιατί περί αυτού πρόκειται – από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Επικίνδυνο μοτίβο προκλήσεων

Την ίδια ώρα, παρατηρείται ένα ανησυχητικό μοτίβο ενεργειών, με αποτέλεσμα το ψευδοκράτος να επιζητεί εκ νέου μια συμφωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναβαθμίζοντας έτσι το στάτους του.

Το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» ζήτησε εκ νέου χθες σύναψη μιας συμφωνίας, που θα διέπει το καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης στα κατεχόμενα.

Με αφορμή, περιστατικό που συνέβη την περασμένη βδομάδα κατά το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κυανόκρανοι, όντας σε διακοπές, ενοικίασαν τζετ σκι σε παραλία της Αμμοχώστου, αλλά ενεπλάκησαν σε ατύχημα.

Ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης των θαλάσσιων αθλημάτων ζητούσε αποζημίωση 10 χιλιάδων ευρώ, ενώ, επιτέθηκε τόσο στους ίδιους, όσο και στο υπηρεσιακό όχημά τους.

Η ίδια πηγή από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αντί να καταδικάσει το γεγονός, φάνηκε ιδιαίτερα απολογητική, λέγοντας ότι υπήρξαν λάθη και από τις δύο πλευρές. Αυτό το περιστατικό τώρα κεφαλαιοποιεί το ψευδοκράτος, ζητώντας ουσιαστικά να δίνει την έγκρισή του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ως «κυρίαρχο κράτος».

Στην εξίσωση και το περιστατικό με έρευνα της ψευδοαστυνομίας σε παράνομα καζίνα στην Πύλα, που έφερε στο φως ο ΑΝΤ1, χωρίς να ενημερωθεί η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιμένει ότι ενημέρωσε, ωστόσο, και οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρξε καμία προηγούμενη διαβούλευση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ