Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε εκτοξεύσεις πυραύλων DF-15, DF-16 και DF-17 οι οποίοι πέρασαν πάνω από την Ταϊβάν και χτύπησαν στόχους στην θάλασσα από την ανατολική πλευρά της νήσου.

Οι εκτοξεύσεις αυτές είναι «πιστολιές στον αέρα» και «κατόπιν εορτής» αφού δεν εμπόδισαν την επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου του κογκρέσου Νάνσυ Πελόζι στο νησί της Φορμόζας, η αλλιώς όπως το γνωρίζουμε σήμερα, Ταϊβάν.

Δηλαδή, δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα και μοιάζουν περισσότερο σαν ανούσιες κινήσεις εντυπωσιασμού.

Στα μάτια του πλανήτη όμως αυτό που όλοι είδαν ήταν ότι οι Αμερικανοί επισκέφτηκαν κομμάτι της κινεζικής επικρατείας σαν να ήταν ξεχωριστό κράτος.

Γιατί επισήμως ακόμα και κατόπιν διεθνών συμφωνιών η Ταϊβάν θεωρείται Κίνα. Δεν είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά επί του πρακτέου είπα το κατέστησαν έτσι.

Η Νάνσυ Πελόζι δεν είναι μια τυχαία πολιτικός ή απλά μία Αμερικανίδα αξιωματούχος, είναι η τρίτη την τάξη στην πολιτική «αλυσίδα» των ΗΠΑ και σε περίπτωση που πάψουν να υπάρχουν βιολογικά ή νοητικά ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος αναλαμβάνει βάσει του αμεροικανικού Συντάγματος να ηγηθεί της υπερατλαντικής υπερδύναμης.

Ο Kινέζος πρόεδρος Xi Jinping είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden την περασμένη εβδομάδα ότι “όποιος παίζει με την φωτιά καίγεται” στο ζήτημα της Ταϊβάν, ενώ ο Κινέζος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι ο κινεζικός Στρατός δεν θα κάτσει με «σταυρωμένα τα χέρια».

Εν τέλει η Πελόζι έκανε αυτό που ήθελε, οι Κινέζοι δεν κάνουν τίποτε για να το εμποδίσουν και ο κινέζικος στρατός έκατσε με τα χέρια σταυρωμένα.

Στην Κίνα έχουν να πολεμήσουν πάρα πολλά χρόνια, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και ανανεώνονται σε θεωρητικά πλαίσια, διότι από το 1979 και τον Κινεζο-βιετναμικό πόλεμο, κανένας Κινέζος δεν έχει ξαναπολεμήσει.

Η διαφορά με την Ρωσία είναι ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε πολέμους. Δεν φοβούνται να «λερωθούν» και γι’αυτό όπως και οι Αμερικανοί διαθέτουν μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία.

Οι Κινέζοι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα πόσο σημαντικό είναι τα λόγια τους να εναρμονίζονται με τις πράξεις τους ειδικά όταν έχουν να κάνουν με τους Αμερικανούς.

Η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποια όρια μέχρι τα οποία μπορεί να συγκρουστεί αναίμακτα με τη Ρωσία ακριβώς γιατί την έχει δει να αντιδρά. Αντίθετα, με τους Κινέζους αυτά τα όρια δεν έχουν καθοριστεί διότι απλούστατα η Κίνα δεν έχει αντιδράσει ποτέ ενεργά παρά μόνο λεκτικά.

Αν ήθελαν στο Πεκίνο να λάβουν σοβαρά υπόψη οι Αμερικανοί τις σημερινές εκτοξεύσεις πυραύλων θα έπρεπε αυτές να γίνουν αυτές κατά την διάρκεια της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι.

Μόνο αν έβλεπε η ίδια τους πυραύλους να πετούν μέσα στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν ίσως να καταλάβαιναν τότε οι ΗΠΑ κάποιο «μήνυμα».

Πάντως πρέπει να σημειώσουμε πως ο DF-17 που εκτοξεύτηκε σήμερα είναι ένας hypersonic πύραυλος που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από τους Κινέζους.

Οι Κινέζοι εκτόξευσαν και ρουκέτες από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών PCL191 μέσα στα Στενά της Ταϊβάν από την κινεζική ενδοχώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ