Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η “απομόνωση” της περιοχής Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Λιθουανία ήταν “στην πραγματικότητα κήρυξη πολέμου”.

Και ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να βοηθήσει με “μια απάντηση στις πτήσεις του ΝΑΤΟ με πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας”.

Ο Πούτιν, ωστόσο, αντέδρασε επιφυλακτικά, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί διατηρούν 200 τακτικές πυρηνικές κεφαλές σε έξι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και έχουν 257 αεροσκάφη έτοιμα να τις χρησιμοποιήσουν.

Και πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει ανάγκη για μια απάντηση καθρέφτη τώρα, αλλά υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα παραδώσει πυραυλικά συστήματα Iskander-M στη Λευκορωσία τους επόμενους μήνες.

«Τους επόμενους μήνες, θα μεταφέρουμε στην Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M, που έχουν την δυνατότητα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων Cruise, στις συμβατικές και τις πυρηνικές τους εκδοχές», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον Λουκασένκο που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

«Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών Su-25 βρίσκονται σε υπηρεσία στον λευκορωσικό στρατό. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτός ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει στα εργοστάσια των αεροπλάνων στην Ρωσία και η εκπαίδευση του προσωπικού να ξεκινήσει σύμφωνα με αυτό», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, αφού ο λευκορώσος ομόλογός του ζήτησε την «προσαρμογή» των αεροσκαφών για να έχουν την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν επίσης το θέμα της αγοράς λιπασμάτων.

Με τον κ. Λουκασένκο «συμφωνήσαμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των καταναλωτών μας και των πελατών μας», σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών» για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ