Κίνα υπέρ Ρωσίας: «Εϊναι λογικές οι ρωσικές ανησυχίες για την επέκταση του ΝΑΤΟ»

H Kίνα θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας εάν υπάρξει σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και αυτό γιατί γνωρίζει πως μετά έρχεται η σειρά της και δεν είναι αρκετά ισχυρή να αντιμετωπίσει την αμερικανική ισχύ μόνη της, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι υπερασπίστηκε σήμερα «τις λογικές ανησυχίες» της Ρωσίας για την ασφάλειά της στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

«Ζητάμε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία, να αποφεύγουν να οξύνουν την ένταση και να επιδεινώνουν την κρίση», δήλωσε ο Ουάνγκ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, αφού συγκέντρωσε 100.000 σρτατιώτες κοντά στα σύνορα με τη γειτονική της χώρα. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σκοπεύει να πράξει κάτι τέτοιο και ζητεί από το ΝΑΤΟ να δεσμευθεί ότι δεν θα επεκταθεί στην Ουκρανία, ένα αίτημα που απορρίπτει η Δύση.

Χωρίς να κατονομάζει το NATO, ο Ουάνγκ εκτίμησε ότι «την περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορούν να εγγυηθούν η ενίσχυση ή η επέκταση στρατιωτικών μπλοκ». Εκτίμησε μάλιστα ότι «οι λογικές ανησυχίες της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιλυθούν».

Από την πλευρά του «ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε τους παγκόσμιους κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία που θα προκαλούσε μια νέα ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η αποκλιμάκωση και η διπλωματία αποτελούν την υπεύθυνη οδό», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την επικοινωνία των δύο υπουργών.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV