Αιφνίδια κλιμάκωση από ΝΑΤΟ: Στέλνει νέες δυνάμεις στην ανατ. Ευρώπη

Για πρώτη φορά από τον «ψυχρό πόλεμο» ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου τίθεται υπό την Διοίκηση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέτει επιπλέον δυνάμεις σε ετοιμότητα και στέλνει περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς η Ιρλανδία προειδοποίησε ότι οι νέες ναυτικές ασκήσεις  στα ανοικτά των ακτών της δεν είναι ευπρόσδεκτα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ενισχύει την «αποτρεπτική» παρουσία του στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, την ώρα που το ρωσικό Ναυτικό ανακοίνωσε την έναρξη ναυτικών ασκήσεων στην ίδια περιοχή.

https://twitter.com/disclosetv/status/1485638217915420672

Έτσι η Δανία στέλνει μια φρεγάτα και αναπτύσσει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία.

Η Ισπανία στέλνει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter στη Βουλγαρία και τρία πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για να ενταχθούν στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. και η Γαλλία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία. Η Ολλανδία σχεδιάζει επίσης να στείλει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία αλλά πολύ αργότερα από τον Απρίλιο.

Για πρώτη φορά από το τέλος του «ψυχρού πολέμου» ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου του Ναυτικού των ΗΠΑ τίθεται υπό την Διοίκηση του ΝΑΤΟ 

Το ΝΑΤΟ «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους του, τους συμμάχους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Τζενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, μέσω της ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας».

Την ίδια ώρα ρωσικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι στέλνει 20 πλοία του, του Στόλου της Βαλτικής προς τη Βαλτική Θάλασσα για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για την Ουκρανία και αναφορών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να στείλουν επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή.

Τα πλοία θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις οι οποίες θα εστιάσουν στη ναυτική και αντιαεροπορική άμυνα, ανέφερε το RIA επικαλούμενο τον Στόλο της Βαλτικής. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα «απαντήσει κατάλληλα» εάν η Ουάσιγκτον ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, αφού η εφημερίδα New York Times ανέφερε σε δημοσίευμα της ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει μια τέτοια κίνηση.

«Έχουμε φτάσει  σε ένα σημείο όπου η συνεχής συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατάλληλα αντίμετρα του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός να αυξηθεί η παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας τόσο ως μέτρα άμυνας όσο και ως μέτρα αποτροπής», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkēvičs.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV